Addition reactions of aromatic compounds to multiple bonds in the presence of metal trifluoromethanesulfonates
Aromatik bileşiklerin çoklu bağlara metal triflormetansülfonatlar varlığında katılma tepkimeleri
  1. Tez No: 269853
  2. Yazar: BARIŞ TEMELLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÜNALEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Porfirinler, Dipirolmetanlar, Pirol, Pirol türevleri, Metal triflatlar, N-tosil iminler, Porphyrins, Dipyrromethanes, Pyrrole, Pyrrole derivatives, Metal triflates, N-tosyl imines
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Doktora tezi olarak sunulan bu çalışmanın ilk kısmında çeşitli N-tosil imin bileşikleri sentezlenmiş ve metal triflormetansulfonatlar (triflatlar) katalizörlüğünde pirol'e katılma tepkimelerinde kullanılmışlardır. Katılma tepkimesi üzerine çözücü, sıcaklık, katalizör türü ve substitüent etkileri araştırılmış ve optimum tepkime koşulları saptanmıştır. Yeni pirol bileşikleri olan 2-pirol sülfonamitler yer seçimli olarak yüksek verimde elde edilmiştir.Çalışmanın ikinci kısmı porfirin ve birçok makrohalkalı yapının önemli ara ürünü olan 5-substitüye dipirolmetan bileşikleri için yeni bir sentez yönteminin geliştirilmesini içermektedir. Elektron verici ve çekici gruplar içeren dipirolmetan bileşikleri N-tosil iminlerin fazla miktarda pirol ile metal triflatların katalizör olarak kullanılması sonucu yüksek verimle elde edilmiştir.Çalışmanın son kısmında 5,10,15,20-tetrafenilporfirin (TPP) gibi meso-substitüye aril porfirin bileşiklerinin sentezi için yeni bir metod sunulmuştur. Bu metal triflat katalizli, tek tepkime kabında, iki adımlı yöntem N-tosil iminlerin dipirolmetanlarla tepkimesi sonucu porfirinojenlerin sentezini ve bu porfirinojenlerin 2,3-dikloro-5,6- disiyano kinon (DDQ) ile porfirinlere yükseltgenmesini içermektedir. Bu tezde ayrıca porfirinlerin verimini etkileyen faktörlerin incelenmesi de sunulmuştur.Sentezlenen bileşikler kromatografik yöntemlerle veya kristallendirme ile saflaştırılmış, yapıları 1H NMR, 13C NMR, FTIR ve UV spektroskopik teknikleriyle aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of the study presented as a PhD thesis, various N-tosyl imine compounds were synthesized and used in the addition reactions of pyrrole in the presence of metal trifluorometalsulfonates (triflates) as catalyts. The effects of solvent, temperature, catalyst type and substituents on the addition reactions were investigated and optimum reaction conditions were determined. New pyrrole addition products, 2-pyrrole sulfonamides, were obtained regioselectively in high yields.The second part of the study consists of the development of a new method for the synthesis of 5-substituted dipyrromethanes, which are important intermediates for the synthesis of porphyrins and many macrocyclic componds. Dipyrromethanes containing electron donating and withdrawing groups were synthesized in high yields from the reactions of N-tosyl imines with excess pyrrole by using metal triflates as catalyst.In the last part of the study, a new method for the synthesis of meso-substituted aryl porphyrins, such as 5, 10, 15, 20-tetraphenylporphyrin (TPP), is presented. This metal triflate catalysed, one flask, two-step method involves the synthesis of meso-substituted porphyrinogens by the reaction of dipyrromethanes with N-tosyl imines and oxidizing porphyrinogens to porphyrins by 2,3-dichloro-5,6-dicyano quinone (DDQ). The examination of many factors that influence the yield of porphyrin formation is also presented in this thesis.Synthesized compounds were purified by chromatographic methods and their structures were identified by 1H NMR, 13C NMR, FTIR and UV spectroscopic techniques.