Teragnoz amaçlı fonksiyonel özelliklere sahip polimerik nanokürelerin hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation and characterization of polymeric nanospheres with functional characteristics for theragnosis
  1. Tez No: 269888
  2. Yazar: BURCU ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. EYLEM ÖZTÜRK, PROF. DR. EMİR BAKİ DENKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: PLA/CMCh Nanopartikül, Polilaktik asit, Karboksimetil kitosan, Kuersetin, Bevacizumab, Hedefli kanser tedavisi
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanoteknoloji ve Nanotıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Son yıllarda tümör-spesifik nano-yapılı ilaç salım sistemleri, tümör bölgelerindeki eşsiz birikim davranışlarından dolayı kanser tedavisinde oldukça ilgi çekmektedir. Doğal veya sentetik polimerlerden hazırlanan polimerik nanopartiküller yüksek kararlılıkları, endüstriyel üretim için uygulanabilirlikleri ve ileri yüzey nanoyapılandırılabilme gibi özelliklerinden dolayı bu amaçla kullanılmaktadır. Polimer özellikleri ve yüzey kimyası değiştirilerek bu nanopartiküller hem kontrollü ilaç salımı, hem de tümör hedeflemesi amacıyla kullanılabilmektedir. Bu çalışmada kanser tedavisinde kullanılmak üzere reseptör aracılı nanopartiküllerin hazırlanması ve karakterize edilmesi amaçlanmıştır. Nanopartiküllerin hazırlanmasında PLA ve karboksimetil kitosan gibi biyobozunur ve biyouyumlu polimerler kullanılmış ve karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Nanopartiküllerin fizikokimyasal ve morfolojik özellikleri; FTIR ve atomik kuvvet mikroskobu (AFM) ile belirlenerek; karıştırma süresinin, hızının ve stabilize edici ajan miktarının partikül boyutu üzerine etkisi zeta boyut analizi ile incelenmiştir. Antioksidan ve anti-kanser ajan özelliklerini taşıyan kuersetin, nanopartiküllere yüklenerek ilaç salım profilleri elde edilmiştir. Kanser hücrelerinin ?aktif? hedeflenmesi amacıyla nanopartiküller Bevacizumab ile modifiye edilmiştir. Çalışmanın son basamağında sitotoksisite çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar Kuersetin yüklü ve Bevacizumab ile modifiye edilmiş PLA/CMCh nanopartiküllerin kanser tedavisi için biyouyumlu ve verimli bir yol sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Recently tumour-specific nano-structured drug delivery systems have received much attention due to their unique accumulation at tumour region. Polymeric nanoparticles made from natural or synthetic polymers have drawn major attention due to higher stability, maneuverability for industrial manufacture, and opportunity for further surface nanoengineering. They can be tailor-made to achieve both controlled drug release and tumor-targeting by tuning the polymer properties and surface chemistry. Aim of this study was to to prepare and characterize nanoparticles to use in receptor-mediated cancer therapy. Biodegradable polymers such as PLA, carboxymethyl chitosan were used to prepare nanoparticles. Physicochemical and morphological properties of nanoparticles were determined by using FTIR and Atomic Force Microscopy (AFM). Effect of stirring time, stirring rate and amount of surfactant on nanoparticle size were also investigated by Zeta Size Analyser. Quercetin, an antioxidant and neoplastic agent, was loaded into nanoparticles and drug release profiles were obtained. For `active? targeting of cancerous cells; nanoparticles were modified with Bevacizumab. At the last stage of the study cytotoxicity and targeting studies were performed. Obtained results showed that quercetin-loaded and Bevacizumab-modified PLA/CMCh nanoparticles provide a biocompatible and efficient means for the treatment of cancer.Keywords : PLA/CMCh Nanoparticles, Polylactide, Carboxymethyl chitosan, Quersetin, Bevacizumab, Receptor mediated cancer therapy