Bireysel emeklilik sisteminin planlanmasında annüite problemi ve alternatif yaklaşımlar
The annuity problem in the planning of individual pension system and alternative approaches
  1. Tez No: 269892
  2. Yazar: İ. OLGUN KÜNTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN MENTEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Aktüerya Bilimleri, Sigortacılık, İstatistik, Actuarial Sciences, Insurance, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel emeklilik sistemi, annüite, longevite riski, uzun yaşam riski, faiz riski, yatırım riski
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
28.03.2001 tarih ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile yürürlüğe giren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), tamamlayıcı nitelikte yeni bir sosyal güvenlik sistemidir. 2003 yılında faaliyete başlayan sistem, kurulan bir model içinde, taraflar ve tarafların karşılıklı ilişkileri yönüyle incelenmiştir. Model aracılığı ile ileriye dönük projeksiyonlar yapılarak, hayat sigortacılığında uygulanmakta olan annüite esaslarının benimsenmesi durumunda, emekli maaşı (annüite) ödeme döneminde, katılımcının, ölümlülük tablosundaki yaşama varsayımından daha uzun yaşaması riskini ifade eden uzun yaşam (longevite) ve yatırımlardan elde edilen getirinin, katılımcılara taahhüt edilen getiriden daha düşük olması riski için kullanılan yatırım riskleri nedeniyle, sistemin, yükümlülüklerini karşılayabilme yönündeki durumu ortaya konulmuş ve söz konusu riskleri yönetmek üzere alternatif annüite uygulamaları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Individual Pension System (IPS) which has entered into force with the Individual Retirement Law no. 4632 and dated 28.03.2001 is a new complementary social security system. The system which started to be implemented in 2003 was analyzed in terms of parties and inter-parties relations within an established model. In case the adaptation of annuity principals which are applied in life insurances, the status of the system to meet its liabilities due to such risks as longevity which refers to that the participant lives longer in the annuity period than the assumed life expectancy in the mortality table as well as the one referring to that the investment income is less than the income guaranteed to the participants, has been analyzed and alternative annuity applications to manage the risks in question have been discussed by making projections regarding the future through the model.