Oksitetrasiklin uygulanan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)'nda solungaçların histolojik yönden incelenmesi
Histological examination of gills of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) exposed to oxytetracycline
  1. Tez No: 269974
  2. Yazar: PINAR GEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KÖPRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Oksitetrasiklin, Solungaç, Histoloji, Gökkuşağı alabalığı(Oncorhynchus mykiss), Oxytetracycline, Gill, Histopatology, Rainbow trout (Oncorhynchusmykiss)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
Bu araştırmada, toplam 75 adet gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kullanıldı. Bir kontrol ve dört deney grubu oluşturuldu. Deney gruplarındaki balıklara farklı dozaj ve sürelerde oksitetrasiklin banyo şeklinde uygulanarak solungaçlarda meydana gelen etkileri klinik ve histopatolojik olarak incelendi.Klinik olarak, dört deney grubuna ait balıklarda oksitetrasiklin uygulamasından sonra balıklarda hareketlerinde yavaşlama, dengesiz yüzme hareketleri, renklerinde açılma, solungaçlarda solgunluk ve flamentlerde kopmalar gözlendi.Histopatolojik olarak, lamellalarda hipertrofi ile başlayan ve daha ilerleyen dozajlarda solungaçların distal lamellalarının birbirine yapışması sonucu primer lamellalarda gelişen hiperplazi gözlendi. Primer lamellalarda ödem ve sekonder lamellalarda epidermiste ayrılmalar görüldü. Artan dozaj ve sürelere bağlı olarak patolojik etkilerin derecesi de artmıştır.
Özet (Çeviri)
Histological Examination Of Gills Of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Exposed To OxytetracyclineIn this study at total of 75 rainbow trout were used. One control and four expermantal group were designed. Clinical and histopathologycal observation were made on gills in expermantal group on which oxytetracycline were applied at diffrent dose and times.Clinically, less motility, abnormal swiming, pale colour, pale in gills and deformation on flaments in expermantal groups.Histopathological, hypertrophy on lamella at the beginning and hyperplasia were observed at higer concentrations. Separation and edema were determined on primary lamella. Pathologycal effects were also increased by increasing dose and time.