Dicle nehri (Diyarbakır) kıyı bölgesi algleri ve mevsimsel değişimlerin incelenmesi
The epilithic examination of the coastal zone algae Dicle river (Diyarbakir) and the changes of seasonal
- Tez No: 270019
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VESİLE YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bentik Algler, Dicle Nehri, Diyarbakır, Benthic Algae, Dicle River, Diyarbakır
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu araştırmada Dicle Nehri'nin Diyarbakır il sınırları içerisindeki kısmının bentik alg florasının tür kompozisyonu ve mevsimsel değişimleri incelenmiştir. Epilitik ve epipelik örnekler Eylül 2008 ? Ağustos 2009 tarihleri arasında alınmıştır. Araştırmada Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanophyta ve Euglenophyta bölümlerine ait toplam 50 takson tespit edilmiştir. Diyatomeler (Bacillariophyta) bulunuş sıklıkları ve birey sayıları bakımından bentik algler arasında en dikkat çekici bölüm olarak tespit edilmiştir. diyatomeler arasında Cymbella affinis, Diatoma vulgaris ve Fragilaria ulna alglerin en önemlileri olmuşlardır. Diyatomeler en iyi gelişimlerini ilkbahar, yaz ve sonbaharda göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, species composition and seasonal variations of benthic algae of Dicle River were investigated. Epilithic and epipelic samples were collected between September 2008?August 2009. A total of 50 taxa belonging to Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanophyta and Euglenophyta divisions have been identified. Diatoms (Bacillariophyta) were the most conspicuous in the benthic flora with respect to their frequency of occurence and numbers of individuals. Cymbella affinis, Diatoma vulgaris, and Fragilaria ulna were the most abundant. Diatoms showed their best growths in spring, summer and autumn.