Confidence enhanced performance: Does it exist and if so how does it work?
Özgüvenin geliştirdiği performans: Var mıdır ve varsa hangi durumlarda geçerlidir?
  1. Tez No: 270149
  2. Yazar: ZAHRA MURAD
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEVİN HASKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Psikoloji, Economics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İktisat Deneyleri, Özgüven, Kognitif Performans, Risk altında Seçim, Economic Experiments, Overconfidence, Cognitive Performance, Choice under Risk
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Çalışmamızda Özgüvenin Geliştirdiği Performans modelinin (Compte ve Postlewaite, 2004) altındakı psikolojik mekanizmayı bulmak için deneysel olarak test ve analiz ediyoruz. Bu model özgüvenin performansı iyileştirdiğini varsayarak insanların geçmiş başarısızlıklarını görmezden gelip aşırı özgüvenin refahlarının artışına neden olacağını ileri sürmektedir. Bu hipotezi farklı bilişsel beceriler talep eden üç farklı görev kullanıp deneysel olarak test ediyoruz. Bulgularımız insanların gelecek performansları hakkında aşırı iyimser olduklarını doğrulamasına rağmen, geçmişteki performansları hakkında yeterince net olduklarını da öne sürmektedir. Deneylerimiz sonucunda sadece bir görevde özgüvenin ve moral seviyesinin (film klipleri yolu ile) performansı geliştirdiğini buluyoruz.
Özet (Çeviri)
We empirically test and investigate the psychological mechanism behind the theory of Confidence Enhanced Performance (Compte and Postlewaite, 2004). This theory suggests that if confidence enhances performance, then people will benefit from having the commonly observed tendency to discount past failures and be overconfident. We test this hypothesis using three tasks which require different cognitive abilities. Our findings are partially supportive of the theory. However, we cannot conclude that any of our confidence variables significantly and positively affect performance. Only in one task (the Picture Recall task) we find that enhanced mood level positively affects performance. The view that people are generally overconfident when performing tasks with imperfect feedback is not upheld. Furthermore, there seem to be strong task differences in both levels of confidence and the effects of psychological variables on performance.