Türk eğitim sisteminde biyolojik çeşitlilik
Biodiversity in Türkisch education
- Tez No: 270190
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: biodiversity education, textbook analysis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma ile biyolojik çeşitlilik konusunun ders kitaplarında nasıl ele alındığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda güncel ilköğretim fen ve teknoloji ve ortaöğretim biyoloji ders kitaplarının içerik analizi yapılmıştır.Çalışma sonucunda, biyolojik çeşitlilik kavramının tanımında eksiklikler ve kavramların kullanımında bütünlük olmadığı belirlenmiştir. Buna bağlı olarak biyolojik çeşitlilik konusunda öğrencilerde kavram yanılgılarına neden olabilecek ifadeler yer almaktadır. ?Sürdürülebilir kullanım? gibi anlaşılması güç olan kavramlar net bir biçimde açıklanmadan kullanılmaktadır. Ders kitaplarında biyolojik çeşitliliğin sadece insanın ihtiyaçları ile ilgili olan ekonomik değerine yer verilmekte, öz değere ise değinilmemektedir. Biyolojik çeşitliliğin tehlikeye girmesi ve korunması bağlamında, konular yüzeysel olarak ele alınmakta ve bunların birbirleriyle bağlantıları gösterilmemektedir. Burada ekolojik-sosyal ikilem gibi biyolojik çeşitliğin kaybında rol oynayan temel problemler konu edilmemektedir. Aynı zamanda çok genel bilgiler verilmekte, biyolojik çeşitliliğin kaybında rol oynayan paydaşlara ve biyolojik çeşitliliği korumak için neler yapılabileceğine yönelik somut ifadeler yer almamaktadır.ANAHTAR SÖZCÜKLER: Biyolojik çeşitlilik eğitimi, ders kitabı analizi
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to determine how the subject of biodiversity was handled in textbooks. For this aim, content analysis was made on current primary education science and technology and secondary education biology text books.At the end of the study it was found that the definition of the concept of biological diversity was deficient and there was no coherence in utilization of the concepts. As a result of this, the textbooks contain expressions which can cause misconceptions in the subject of biodiversity. The concepts such as ?sustainable usage? which are difficult to understand are used without bringing clear explanations. Textbooks include only economical value of biodiversity which is related with only human needs and do not mention eigenvalue. In the context of endangerment and protection of biodiversity, the subjects are superficially explained and the connections among the subjects are not indicated. The books do no analyze fundamental problems like ecological-social dilemma, which have a role in the loss of biodiversity. They provide much generalized information and do not contain concrete expressions about the stakeholders that have a role in the loss of biodiversity and what can be done for conserving biodiversity.