Yapay sinir ağı ile atıksu arıtma performansının modellenmesi
Modelling waste water treatment performance using artifical neural networks
  1. Tez No: 270589
  2. Yazar: HANDAN SUBAŞI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞATAYHAN BEKİR ERSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağları, Modelleme, Atıksu Arıtma Tesisi, Performans, Yapay Sulak Alanlar, Artificial Neural Networks, Modelling, Waste Water Treatment Plant, Performance, Sequencing Batch Reactor
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada; Yapay Sinir Ağı ile Atıksu Arıtma Performansı belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, modelleme için MATLAB R2008a kullanılmıştır. Çalışma esnasında kullanılan veriler yüzeyaltı akışlı yapay sulak alan datalarıdır (Marahatta, 2004). Çalışmada farklı giriş parametreleri kullanılarak farklı çıkış parametrelerinin arıtma verimleri belirlenmeye çalışılmıştır. Buradan yola çıkarak bu paramaetreler sırası ile KOİgiriş, KOİçıkış, Toplam Katıgiriş, Toplam Katı Maddeçıkış, Uçucu Askıda Katı Maddegiriş, Uçucu Askıda Katı Maddeçıkış ve Sıcaklık parametreleri kullanılmıştır. Bu model yaklaşımına göre modellemede kullanılan verilerden arıtma tesisi performansına en çok etki eden parametreler önem sırasına göre KOİ, TKM, UAKM ve Sıcaklık parametreleri olmuştur. Model arıtma tesisi verilerini %98 yaklaşıklıkla tahmin edebilmiştir. Buna göre, literatürde belirtilen diğer kinetik ve matematiksel modellerin yanında yapay sinir ağlarının da arazi ölçekli evsel atıksu arıtma tesisleri için kullanılabilir olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed modelling of waste water treatment performance using artificial neural networks. In this study, MATLAB R2008a was used as a modelling tool. The data used in the study were provided from a vegetated submerged bed system (Marahatta, 2004). In this study, some different input parameters were used to determine the treatment performance based on various output parameters. These parameters were, CODinf, CODeff, Total Solidinf, Total Solideff, Volatile Suspended Solidsinf, Volatile Suspended Solidseff and Temperature respectively. According to this model approach, the parameters demonstrated the highest effect on treatment plant performance were COD, TS, VSS, and temperature. Treatment plant data model estimated %98 accuracy. According to the literature, with other kinetic and mathematical models ANN is a very useful tool for modeling full-scale wastewater treatment plants.