Kangal (Sivas) Balıklı Çermik Termal Kaplıcası ile Topardıç deresi (Sivas)'nde yaşayan Cyprinion macrostomus Heckel, 1843 ve Garra rufa Heckel, 1843 türü balıklarda bazı hematolojik parametreler ve doğal immün yanıtın belirlenmesi
Cyprinion macrostomus Heckel, 1843 and Garra rufa heckel, 1843 species of fishes that is living in Kangal (Sivas) Balikli Çermik Thermal Hot Spring with Topardiç stream (Sivas) defines some heamatological parameters and non-specific immune respond
- Tez No: 270610
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL ŞAHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Garra rufa, Cyprinion macrostomus, Sivas Kangal Balıklı Çermik, Hematoloji, Doğal (Non-Spesifik) İmmünite, Garra rufa, Cyprinion macrostomus, Sivas Kangal Balıklı Çermik, Heamatology, Non-Spesific Immunity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada Kangal (Sivas) Balıklı Çermik ile Topardıç Deresinde yaşayan Cyprinion macrostomus HECKEL, 1843 ve Garra rufa HECKEL, 1843 türlerinde, hematolojik ve doğal immün parametreler incelenmiştir. Söz konusu ortamlarda yaşamaya uyum sağlamış bu Cyprinid türlerinde temel hematolojik ve doğal immün (non-spesifik) parametreler ortaya çıkarılmış, ayrıca mevsimsel farklılıklar ve farklı ortamların bu değerler üzerine etkileri belirlenmiştir.Eritrosit (RBC) ve lökosit (WBC) hücre miktarı derede iki türde de yaz aylarında artış, kış aylarında azalma göstermiştir. Havuzlarda suyun termal olması nedeniyle bir farklılık belirlenememiştir. Hb, Hct, monosit, nötrofil, fagositik aktivite değerleri derede iki tür için de kışın düşük yazın ise yüksek tespit edilirken, havuzlarda bir değişim gözlenmemiştir. Her iki türde de ösinofil hücre miktarı açısından hem mevsimsel, hem de ortamlar arasında bir fark tespit edilememiştir. Lenfosit ve OEH seviyelerinde iki tür için de kışın derede artış, yazın ise azalma tespit edilmiştir. Havuzlarda ise bir değişim gözlenmemiştir. Cyprinion macrostomus' ta OEHb değerinde kışın artış, yazın azalma belirlenirken, OEHK seviyesinde fark görülmemiştir. Havuzlarda ortamlar ve mevsimler yönünden bir değişim gözlenmemiştir. Garra rufa türünde OEHb değeri için havuzlarda ve derede ortamlar ve mevsimler açısından bir fark tespit edilemezken, OEHK derede yazın yüksek kışın, düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Cyprinion macrostomus Heckel, 1843 and Garra rufa Heckel, 1843 species of fishes that is living in Kangal (Sivas) Balikli Çermik Thermal Hot Spring with Topardıç Stream (Sivas), heamatologic and natural immune parameters were investigated. In the Cyprinid species of fishes that adapted to living this environment, basic heamatologic and natural immune parameters have been revealed. Also, it has been determined that seasonal differences and different environments affected on this parameters.In two species, amount of RBC and WBC cell that are increasing in Summer and decreasing in Winter. It couldn?t define any differences due to being thermal hot spring. Although, Hb, Hct, monocytes, neutrophyl, phagocytic activity values low in Winter, high in Summer for all of this species in stream, we had not any changes in pools. It couldn?t been finded any differences in both seasonal and environmental about eosinophil cells amount. Lymphocyte and MCV levels for all this species increase in Winter and decrease in Summer in the stream. In case there is no change in thermal spring. Although we establish in MCH value of Cyprinion macrostomus increasing in Winter, decreasing in Summer. It couldn?t any differences in MCHC levels. For MCHC level at Garra rufa,we show that there are no differences in pools, with respect to environment and seasonal. MCHC has been finded high in Summer, low in Winter in the stream.