Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda siyasi, sosyal ve dini zemin( 1261 -1389 )
The Ottoman Empire establishment political, social and religious ground(1261 -1389)
  1. Tez No: 270817
  2. Yazar: ÖMER DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFAETTİN SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Byzantium, Ottomans, Foundation, Politics, Religion
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bizanslılar'ın, 1261'de İstanbul'a tekrar yerleşmeleri düşmanlarını çoğaltmıştı. İmparatorluk ekonomik olarak çökmekteydi, buna bağlı olan askeri sistem kendini bitirmişti. İki büyük aile arasındaki iktidar çekişmeleri ve iç kargaşalar, halk ile yöneticilerin arasındaki uçurumu büyütmüştü. Batısında, haçlı seferleri, Altınordu, Sırplar, Bulgarlar gibi sorunları vardı. Doğusunda, Moğolların önlerinden kaçan kalabalık kitleler Selçuklu'nun önderliğinde savunmasız olan Bizans arazilerine yerleşmekteydiler. Selçuklu Devletinin Moğol etkisi ile yıkılması ile Uc Beyleri kendi arazilerini genişletmeye ve Bizans'a akınlar yapmaya başladılar. Bu kavgalar sırasında Türkmenler, Kayı Beyi Ertuğrul ve devamında oğlu Osman Bey'in bayrağı altında toplanmaya başladılar. Osman Bey, Anadolu'da güvenliği sağladı ve Bizans'a yöneldi. Bizans İmparatorluk ordusunun, Osmanlı ordusu karşısındaki ilk yenilgisi, Koyun Hisarı savaşında olmuştur. Osman Bey'in bir hanedan kurucusu durumuna gelmesi kazandığı bu zafer ile ilgilidir. Birkaç yıl içinde Osman Bey, Bursa ile İznik arasındaki toprakları aldı, Bursa içlerine doğru ilerledi ve bütün Türk kabilelerini hâkimiyeti altında topladı, Ölümünden sonra yerine geçen oğlu Orhan Bey, Bizans kentlerini fethetmeye başladı. Çok geçmeden Orhan Bey, birçok ulusu Müslümanlık ve Türklük esasında birleştirerek, Türk devletini kurmaya girişti. XIV. yy. içerisinde, Bizans'ta başlayan, hanedanın yaşlı ve genç Andronikosları arasında `21 yıl süren iç savaşlar devri'nde, zaman zaman Türk'lerden de yardım alınması, ve Bizans'ın askeri açıdan güç kaybetmesi, o dönemde güçlü olan Sırp'larla Türk'lerin ilerlemelerine uygun bir ortam hazırladı. Böylece Osmanlı'nın önünde engel kalmadı. Meriç kıyısındaki savaştan kısa bir süre sonra Bizans'ta Osmanlı sultanının hâkimiyeti altına girdi. Aynı sıralarda Bulgaristan'da Türklerin hâkimiyetini kabul etmiştir. Makedonya ülkeleri bağımsızlıklarını yitirdiler. Bizans'a tabi olan sınır köylüleri, daha adil ve korumacı davranan yeni Türk efendilerinin saflarına kolayca geçtiler. Balkanlar, Türk göçmenleri ve akıncılarıyla nüfuslandırıldı. Anadolu'da ve Balkanlarda, Müslüman halkla, Müslüman olmayan halkın bir arada yaşadığı, adaletin tesis edildiği, kültür ve medeniyetin yükseltildiği bir düzen kuruldu.Anahtar Kelimeler ; Bizans, Osmanlı, Kuruluş, Siyaset, Din.
Özet (Çeviri)
Byzantines, 1261 Istanbul enemies settle again. Imperial economically, thus finished the military system itself. Family of power between the two major conflicts and internal riots, enlarg the gap between the people and the administrators. West of the crusades, the Golden Horde, Serbs, Bulgarians had problems such as. To the east of the crowd fleeing the Mongols before them vulnerable to the masses under the leadership of the Seljuk sat Byzantine lands. With the effect of the Mongol destruction of the Seljuk Empire and Byzantium raids and Uc Bey began to expand their own lands. During these fights the Turkomans, and subsequently his son Kayi Ertugrul and Osman Bey began to gather under the banner. Osman Bey, who turned to the Byzantines in Anatolia and provided security. Byzantine Imperial army, against the first defeat of the Ottoman army, the bay has been the battle of Fort. Osman Bey, the founder of a dynasty that won victory in the state is about to arrive. Within a few years, Osman Bey, took the lands between Bursa, Iznik, Bursa and all the Turkish tribes moved into the gathered under the rule, rather than after his death, his son Orhan Bey, began to conquer the Byzantine cities. Before long, Orhan Bey, on the basis of many nations, combining Islam and Turkishness, the Turkish state began to form. XIV. century courses, which started in Byzantium, the dynasty, "21-year civil war between old and young Andronikos Period, the assistance from time to time in Turks, Byzantines and the loss of military power, that is strong in that period Sırben Turks' s progress has prepared a suitable environment. Thus, obstacles in front of the Ottoman Empire. Meric coast shortly after the war, came under Byzantine rule of the Ottoman Sultan. At the same time, Bulgaria has accepted the domination of the Turks. Macedonia, the countries have lost their independence. Byzantine border villagers are subject to a more equitable and easily slipped into the ranks of protectionist acts of the new Turkish masters. Balkans, the Turkish immigrants and spearhead settled. Anatolia and the Balkans, the Muslim population, non-Muslim people live together, justice has been restored, culture and civilization, was an order is increased.