Propaganda in The Great War as reflected in British and Turkish non-fiction literature: 1914-1918
İngiliz ve Türk kurmaca-dışı edebiyatına yansıdığı üzere Birinci Dünya Savaşı?nda propaganda: 1914-1918
- Tez No: 270816
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLLÜBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, İngiltere, Osmanlı İmparatorluğu, Savaş Edebiyatı, Propaganda, Söylem, The Great War, Britain, Ottoman Empire, War Literature, Propaganda, Discourse
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Birinci Dünya Savaşı, üzerinde güneş batmayan imparatorluk denilen İngiltere için emperyal sınırlarını ekonomik ve siyasi bağlamda muhafaza edip geliştirmek demekken, sınırlarını ve mevcudiyetini korumak isteyen Osmanlı İmparatorluğu için tam bir yıkım olmuştur. Her iki imparatorluk da birden fazla cephede, birbirleriyle ve diğer itilaf-ittifak kuvvetleriyle muharebeler yapmış, ağır kayıplar vermiştir. İngiltere, haklı addettiği savaşında halkının desteğini almak, ayrıca diğer devlet ve toplumları savaşta kendi safında dâhil etmek için sistemli propaganda faaliyetlerinde bulunmuştur. Bu süreçte, Osmanlı İmparatorluğu, örneğin bütün Türkî Kavimleri Turan İmparatorluğuna dâhil etmek ülküsü gibi, miliyetçi ideolojilere dayalı savaş propagandası temellerine sahip olmakla beraber, sansür, iktidar güçleri arasındaki anlaşmazlık, edebi üretimin eksikliği gibi nedenlerden ötürü etkin bir propaganda faaliyeti yürütmekte nispeten başarısız olmuştur.Bu çalışmada, iki ulusun ideolog, yazar ve edebiyatçılarının ürettikleri kurmaca-dışı metinler aracılığıyla, başta kendi toplumlarını etki altına almak, ulusları saflarına çekmek ve müttefik kazanmak amaçlarıyla, kendi halkları, düşmanları ve dindaş ve dildaş oldukları toplumlar üzerinde ne tür propaganda faaliyetleri yürüttükleri ve bu faaliyetlerin ne ölçüde başarı gösterdikleri incelenmiştir. Yine bu çalışmada, sözü geçen yazarların, edebi dilleri, propaganda söylemleri ve yazılarında savaşı nasıl betimledikleri, kurmaca-dışı edebiyat başlığı altında tanımladığımız, gazete yazıları, makaleler, beyannameler, gezi yazıları, hatırat ve otobiyografileri aracılığıyla tahlil edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Great War meant for Britain, to protect and expand her imperial territories in economic and imperial contexts whilst it created total destruction for the Ottoman Empire, striving to ensuring her existence and protecting her borders. Both Empires fought with each other and other powers at more than one front and, they both lost hundred thousands of their people in the war. The British used systematically organized and co-ordinated official propaganda, which was to serve as the individual citizen?s and other nations support for and commitment to the just war effort. In the meantime, although the Ottoman Empire had war propaganda bases such as Pan-Turkism based on uniting all Turkic nations in one state, her propaganda efforts relatively failed due to a number of reasons such as strict censorship, conflicts among powers, and lack of literary output.In this study, through non-fiction works written by the two nations? ideologues, writers and literati, propaganda activities of the two empires which were carried out to affect their citizens of various ethnicities and to gain support are examined. This study also tries to analyse the literary language and propagandist discourse of the aforementioned writers, and to show the picture of the war they drew by reading through their newspaper articles, essays, declarations, travel writings, memoirs, and autobiographies that we define under the title of non-fiction literature.