Kuran'da istiğfar kavramı ve istiğfar-mağfiret ilişkisi
The concept ?forgiveness? in the Qur?an and forgiveness-mercy relationship
  1. Tez No: 270819
  2. Yazar: VEHBİ YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN PAZARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, İstiğfar, tevbe, mağfiret, Qur?an, Forgiveness, Repentance, Mercy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
İnsanın gerek kendisi gerekse başkası için Allah'tan bağışlanma dilemesine ?İstiğfar?, bağışlanmasına da ?Mağfiret? denilmektedir. Bu çalışmada istiğfar ve mağfiret kavramları ele alınmış ve bunlar arasında nasıl bir ilişki olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.Çalışmamızın birinci bölümünde bu iki kavramın sözlük ve terim anlamlarını inceledikten sonra bu kavramlarla ilgili Kur'an'da geçen Allah'ın isim ve sıfatlarına da yer verdik.İkinci bölümde, Allah'ın bağışlaması ve insanların bağışlaması konuları başta olmak üzere, Kur'an'da hangi suçlardan dolayı bağışlanma dilenmiş, bağışlanmamız için neler yapmamız tavsiye edilmiş gibi konular üzerinde durulmuştur.Son bölümde ise Kur'an da bizim için hangi istiğfar örneklerinin mevcut olduğunu tespit edilip istiğfarın ne zaman yapılması gerektiği ve ne faydasının olduğu açıklanmaya çalışılmıştır.Ayrıca bu çalışmada Allah'ın rahmetinden ümit kesmemeye, çünkü onun bağışlamasının her şeyi kuşattığına ve bunun yanında Allah'ın bağışlayıcılığıyla aldanmamaya dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
The wish of people from Allah for forgiveness for themselves or for the others is called ?forgiveness? and to be pardoned is called ?mercy? in general. In this study, the forgiveness and mercy concepts are mainly covered and the relationship between them is tried to be uncovered.In the first chapter, it is analysed the dictionary meanings and the term meanings of these two concepts and then it is menioned Allah?s names and adjectives in the Qur?an.In the second chapter, firstly the mercy of Allah and the mercy of people are discussed and then it is mentioned that for which offences it was demanded the forgiveness and also what we need to do to be granted a pardon.For the last chapter, it is stated that which forgiveness samples are stated in the Qur?an and when to demand a pardon and also the benefits of it are tried to explain.In this study, it is also tried to point out that we shouldn?t lose our hope for the mercy of Allah as his grace surrounds everything. In addition, it is pointed out with the verses that we shouldn?t fall for the forgiveness of Allah.