82 numaralı (h. 1304-1313/ m. 1886-1896) Tokat Şer'iyye sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and the evaluation of Tokat Shari?a record - number 82 (h. 1304-1313/ m. 1886-1896)
- Tez No: 270820
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN SAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iye sicili, Tokat, sicil defteri, Shari?a Records, Tokat, Records notebook
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 331
Özet
Çalışmamız 82 Numaralı Tokat Şer'iye Sicilinin günümüz Türkçesine çevrilmesi ve değerlendirilmesinden oluşmaktadır.H. 1304-1313\ M. 1886-1896 yıllarını kapsayan ve 118 sayfa olarak kayıtlarda bulununan sicil defterinin tamamı tereke kaydı (kişinin vefatı dolayısıyla geride bıraktığı her türlü mal varlığı ve varislerine taksimi) ndan oluşmaktadır.Tez , dört ana bölümden müteşekkil olup; giriş bölümünde Osmanlı Devleti'nin hukuki yapısı ve şer'iye sicilinin tarihi ve önemi genel olarak anlatılmıştır. Birinci bölümde belge özetleri verilerek bir belgenin içinde geçen olay hakkında ön bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise metin tarsnkripsiyonu verilmiştir. Tezimizin üçüncü bölümünde ise defterden elde ettiğimiz bilgiler ışığında Tokat ile ilgili idari, sosyo-ekonomik, ve iktisadi yapı hakkında bilgiler verilmeye çalışılmış ve değerlendirme yapılmıştır.Trankribe edilen metinlerde yazı tarzı nadiren değişiklik arz etmiştir. Sicil defterinin kapsadığı yıllarda ki; mahalle, nahiye ve şahıs isimlerine, lakaplara, ölçü birimlerine, kullanılan giyim ve ev eşyaları, ölçü ve para birimleri hakkında bilgilere ulaşılabilmektedir. Geride kalan mal varlıkları incelendiğinde, halkın, ekonomik yapısı hakkında veriler bulabilmekteyiz. Bununla birlikte, Müslim ve gayr-i Müslim tebaanın birlikte yaşadıkları ve gayr-i Müslim halkın, Müslüman halka göre ekonomik yönden daha iyi şartlara sahip oldukları da görülmektedir. Osmanlı dönemi aile yaşantısı hakkında da bilgi sahibi olabilmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Our study consists of Tokat The Shari?a Records -numbered 82 `s translation into today?s Turkish and assessment.Complete Records notebook that covers H.1304-1313\ M.1886-1896 and is 118-paged consists estate (left by a deceased person-all kind of wealth and dividing up successors).Thesis is composed of four main parts; firstly Otoman State?s legal structure and Şeriye Register?s history and importance are generally explained.At the second part, transcription of the text is given.At the third part of the thesis, information about Tokat?s administrative, socio-economic, economical structure is tried to given and evaluation is done-by aid of information we obtained from the notebook.The writing style is rarely presents changes in the texts that is transkribed.We can reach information about names of ward, region, person, nicknames, units of measurement, clothes and furniture used, units of Money in the years that Records notebook covers.We can find data about people?s economic structure when surviving wealth is searched.Besides, it is seen that Muslim and non-Muslim citizens lived together and non-Muslim people had better conditions economically than Muslim people.We can also have the information about Otoman period?s family life.