Saffat suresinin konulu tefsir çalışması
Commentary on study period saffat
- Tez No: 270828
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Allah, melek, peygamber, ahiret, cennet, cehennem, tefsir, sure, God, angel, prophet, hereafter, heaven, hell, commentary, sura
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Saffat suresinin konulu tefsirini hazırlamamın amacı, bu surenin konularının çok çarpıcı ve kapsamlı olması dolayısıyladır. Kur'an-ı Kerim'in her suresi kısaltılmış bir Kur'an-ı Kerim gibidir. Dolayısıyla her sure genel muhtevası itibariyle Kur'an-ı Kerim'in bütün konularına olmasa bile büyük bir kısmına işaret eder. Bizim suremiz de böyledir. Kur'an'ın genel muhtevası şunlardır: tevhid inancı, iman esasları, ahlak esasları, aile hukuku, nübüvvet, peygamber kıssaları, ibadetler, insanın yaratılışı, toplumsal düzen, ahiret vb.. Saffat suresinin genel muhtevası ise: Allah'ın birliği, bazı peygamberlerin kıssaları, melekler, şeytanlar, cinler, ahiret, yaratılış konularına değinilmektedir. Görüldüğü üzere Saffat suresi Kur'an'ın özeti veya kısaltılmışı gibidir. Çalışmam da Saffat suresinin konularını elimden geldiğince derleyerek anlatmak olmuştur.İki bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde tefsir kelimesinin, konulu tefsirin, konulu tefsirin çeşitlerinin, öneminin, amaçlarının, gerekliliğinin üzerinde durduk. İkinci bölümde ise sureye giriş yaparak sureyi tanıtıp, diğer surelerle ilişkisini ele aldık. Daha sonra sureyi bölümlere ayırarak konularına göre inceledik. Surede başlangıçta ahiret, iman konularına, sonra da Peygamberlerin hayatlarına yer verilmiştir. Ardından surede özellikle dikkat çekilen bir husus, meleklerin durumu, yani onların Allah'a nisbeti ve cinsiyetleri meselesidir.
Özet (Çeviri)
My purpose for preparing commentary on Sura Saffat is, the issues are very stunning and comprehensive in this Sura. Each Sura in the Qur?an is as a Shortened form of the whole Qur?an. Therefore, each Sura, as the general content of it, refers to a large portion of Qur?an, if not all its issues. Our Sura is like this. The general content of the Qur'an are: belief in monotheism, the principles of faith, the principles of morality, family law, the prophet, the prophet parables, worships, the creation of man, social order, the hereafter, etc. .. The general content of Sura Saffat is: unity of God, parables of some prophets, angels, devils, demons, afterlife and creation. As it has been seen, Saffat Sura is a summary or shortened of Quran. My work is to explain the issues of Saffat Sura as well as I can.Our study which contains two sections and the first section is about the meaning of the word `tefsir? and the different types of the word. In the second section we wanted to introduce the Sura and to make it clear and to show the relationship with the other Suras. And then we tried the Sura to divide different sections depending on the subjects and their meaning. And later we tried to explain the importance of the target. At the beginning of the Sura we studied the faith and here after. Next we studied the lives of the prophets. Especially we wanted to pay attention on the angels and their having no sexes and any similarities to God.