Türk heykel tarihinde, Rudolf Belling kuşağı heykeltraşların eserleri arasında Anıtkabir heykellerinin yeri
Role of the statues of Ataturk?s Mausoleum between the studies of Rudolf Belling period of sculptors in Turkish art of sculpture history
  1. Tez No: 270827
  2. Yazar: AYLA KOÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİM TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Heykel, Anıt, Anıtkabir, Sculpture, Monment, Atatürk?s Mausoleum
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Türklerde heykel sanatı plastik sanatlar içerisinde en az yaygınlaşmış olanıdır. Türk sanatı tarihinde heykel konusunda Göktürklerden itibaren birkaç hareket görülse de bunlar heykel sanatının yerleşmesi, gelişmesi ve bir gelenek oluşturması için yeterli olmamıştır. Eski dönemlerde göçebe ve yarı göçeme yaşam biçimi, sonralarında ise İslam dininin etkisiyle en az itibar gördüğü düşünülen heykel sanatı, Batılı anlamda ancak Sanayi-i Nefise Mektebi'nin kurulmasıyla gerçekleşmiştir. Batıda olduğu gibi uzun bir geçmişe sahip olmayan Türk heykeli düşünsel temelini oluşturamadan Batı'da yer alan örnekleri izlemek ve denemek durumunda kalmıştır. Heykelde batı düzeyinde gelişmenin sağlanabilmesi için özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarında bu alandaki çalışmalar arttırılmıştır. Türk öğrenciler Avrupa'ya heykel eğitimi için gönderilirken, Alman heykeltarş Rudolf Belling Türkiye'ye davet edilerek Güzel Sanatlar Akademisi'nde görevlendirilmiştir. Raporumuzun konusunu oluşturan Anıtkabir heykel ve rölyefleri onun eğitim verdiği kuşak tarafından yapılmıştır.Anıtkabir heykel ve rölyeflerinin konusunu Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet Tarihi ve Atatürk'ün hayatından kesitler oluşturmaktadır. Çalışmaların tamamının Türk heykeltıraşlarca yapılmış olması, bu heykellerin Türk heykel tarihindeki yerinin belirlenmesi konusunda oldukça önemlidir. Çünkü, Türkiye'de yabancı heykeltıraşlarca yapılmış birçok anıt ve heykel bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Among the Turkish plastic arts sculpture is one of the least widespread one. In the art of sculpture, although some movemenst have been seen since the Göktürks, it has not been sufficient enough to develop the art of sculpture and create a tradition. With the affects of the nomadic and seminomadic life style of the ancient times and then with the impact of islamic tradition, the art of sculpture was considered as the least prestigious of all, but with the establishment of Industry Fine Academy first developments which can be considered as in western style have begun to be seen. Without having a background about the idea of art of sculpture like western societies, Turkish art of sculpture had to follow the way and try the style of western idea of art of sculpture. To reach the level of the developments in the western art, especially in the first years of republic studies in this area have been increased. Turkish students were sent abroad to study sculpture and the German artist Rudolf Belling was invited to work in the Academy of Fine arts. The subject of our report, statues and reliefs of Atatürk?s Mausoleum were made by the artists of this generation. Turkish War of Independence, history of republic and some parts of Atatürk?s life create the main theme of the statues and reliefs in Atatürk?s Mausoleum. All of the studies have been carried out by Turkish sculptors, so it is important in determining the location of Turkish art of sculpture in the history of sculpture. Because in Turkey, there are many monuments and statues made by foreign sculptors .