Tevrat'ta yabancılarla ilgili inançlar ve kurallar
Faiths and rules about foreigns in Torah
  1. Tez No: 270850
  2. Yazar: BEKİR KÖYLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Yahudilik, İnanç, Yabancı, Seçilmişlik, Tevrat, Judaism, Faith, Foreigner, Chosenness, Torah
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tez, Tevrat'ta yabancıları incelemiştir. Tezin amacı, Yahudilikte yabancıların sahip oldukları ve sahip olamadıkları hakları belirlemektir.Tanrı ile ahitleşerek üstün bir millet olduklarına inanan Yahudilerin bütün inanç sistemleri bu düşünce üzerine kurulmuştur. Yahudiler, Tevrat'taki ifadelere dayanarak, kendilerini diğer milletler arasından seçilmiş ve onlara üstün kılınmış olarak görürler.Yahudilerin yabancılara karşı tutum ve davranışlarında sürgün hayatı temel etken olmuştur. Yahudilerin Tanrı'nın kutsal kavmi olarak seçilmişliği şeklindeki Tevrat inancına dayanan seçilmişlik anlayışı Yahudilikte merkezi bir yere sahiptir. Aslında Tevrat, İsrail'in seçilmişlik tarihidir. Tevrat, Yahudiler için ulusal bir değerdir.Tanrı, Yahudilerin Mısır'da yabancı olarak yaşadıklarını ve bundan dolayı yabancılara şefkatli davranmalarını Yahudilere öğütler. Bununla birlikte Tevrat'ta yabancıların aleyhine bazı hükümler de bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis studies foreigns in Torah. The aim of this thesis is defining rights andlimitations of foreigns in Judaism.Jews believe that they are superior nation because of their contract with God and all ofthe belief systems of Judaism based on the concepts of foreign in Torah. Jews accept their nation as selected and superior according to definations in Torah.Jewish view and behaviours are about foreigns mainly effected by the exile period. Selectness of the Jews, as holy nation, based on the verses in Torah, and takes on central position in Judaism. In reality, Torah is the history of selection of Judaism. Torah has national value for Jews.God advices to Jews that they should behave against foreigns with tenderness because Jews were also immigrant in Egypt. Eventhough this advice; Torah also contains some provisions against foreigners.