İkinci Meşrutiyet Dönemi batıcılık düşüncesi
The idea of westernization during the Second Constitutional period of the Ottoman Empire
  1. Tez No: 270849
  2. Yazar: ABDULLAH BAKTIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFAETTİN SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, Meşrutiyet, Batıcılık, Avrupa, Islahat, Ottoman Empire, Mesrutiyet, Weternization, Europe, Reform
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
II. Meşrutiyet dönemi batıcılık düşüncesi tarihi bir siyaset düşüncesidir. Bu düşünce XVIII. Yüzyıl'da Osmanlı'nın Batı karşısında duraklamasından sonra ortaya çıkmaya başlamış. XIX. yüzyıl Islahat ve Tanzimat Fermanları ile Osmanlı Devleti'nin bir politikası haline dönüşmüştür. Batıcılık fikrinin önemi ve gücü, Avrupa ve modern dünyayı çağrıştırmasından gelmektedir.Osmanlı devlet adamları ve aydınları Osmanlı İmparatorluğu'nun duraklamasına ve gerilemesine bir çare olarak batılılaşmayı görmüşlerdir. Bu fikir ve siyaset anlayışı II. Meşrutiyet döneminde yeni bir ivme kazanmış ve Osmanlı'nın geleceğini değiştirmiştir. Bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun geri kalış nedenleri üzerine düşünen dönemin aydınları Meşrutiyetle devletin ve toplumun Avrupa'nın modern değerlerine ulaşacağını ve İmparatorlukta huzurun yeniden tesis edileceğini düşünmüşlerdir.Ancak Meşrutiyet beklenen iyileşmeyi ortaya çıkarmayınca Batıcılık düşüncesi dönemin aydınlarınca yeniden sorgulanmıştır. Osmanlı'nın geleceğini kurtarması beklenen bu siyasi fikir akımı, İmparatorluğun istikbalini olumsuz yönde etkilemiştir. Bunun en önemli nedeni batıcılık ve modernleşme düşüncelerinin çoğu zaman birbiri ile karıştırılmasından kaynaklanmaktadır. Bu tezde II. Meşrutiyet dönemi Batıcılık düşüncesinin gelişim ve değişim sürecini incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The idea of westernization in II. Mesrutiyet period of the Ottoman Empire is a political process. The birth and development of the idea begins with the failure of the Ottoman Empire against European power after 18th century. The idea of westernization became more significant after the declaration of Islahat and Tanzimat in the 19th century. Westernization was important fort he Empire because it referred to modern European values.Ottman intellectuals and officials thought that Westernization can solve political and social problems of the Empire. The idea and process of westernization became even more important after the declaration of II Mesrutiyet and affected the future of the Empire. The intellectuals and statesmen of the Empire questioned the reasons for falling behind the European world. They strongly believed that II. Mesrutiyet can solve the political and social problems of the Empire and can restore the expected order and peace in the Empire.However, II. Mesrutiyet did not bring the expected results; therefore, Ottoman intellectuals began to question the process of westernization. The idea of westernization, which would save the Empire, ruined the future of the Empire. The main reason fort he failure of this process was the intellectual error of the Ottoman scholars who mistook westernization and modernization. This study aims to investigate the process of westernization during II. Mesrutiyet period.