Trabzon ili geleneksel giyim-kuşam kültürü üzerine bir inceleme
The study about traditional folk costume of folk costume
  1. Tez No: 270892
  2. Yazar: HİCRAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ÜÇÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Clothing Industry, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Giysi, motif, yöresel, Folk custome, motives, traditional
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 341
Özet
?Trabzon İli Geleneksel Giyim-Kuşam Kültürü Üzerine Bir İnceleme? adlı bu çalışmamızda Trabzon ilindeki geleneksek giyim-kuşam unsurları derlenmiş, sınıflandırılmış ve değerlendirilmiştir.Giriş bölümünde giyim-kuşam ile ilgili literatür bilgileri yer almakta ve giyim-kuşamın kültürel ve tarihsel gelişim süreci ile ilgili bilgi verilmektedir.Birinci bölümde, baş bölgesiyle; ikinci bölümde, bedenin üst kısmıyla; üçüncü bölümde, bedenin alt kısmıyla ve dördüncü bölümde, bedenin tümüyle ilgili giyim-kuşam unsurları ele alınmıştır.Bu değerlendirmeler yapılırken giyim-kuşam unsurlarında var olan motifler, çeşitli kataloglarda taranarak, daha önce nerelerde kullanıldığı ve daha önceki kültürlerle bağlantı taşıyıp taşımadığı tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Traditional folk custome of Trabzon Province have been compiled, classified and evaluated based on `The Study About Traditional Folk Custome of Trabzon Province?.In the introduction part, information about folk custome found in literature and cultural and historical history of clothes have been given briefly.In the first section of the study, components of folk custome related with head region of the human body have been handled. In the second section, units of folk custome associated with the upper part of the body have been evaluated. Next section of the study includes folk custome components regarding the lower part of the body. In the final section, traditional folk custome related with the whole body have been handled.After evaluation of all components of customes, motives, decorative figures that are repeated in a design, found in these customes have been scanned in various catalogous in order to establish relationship with previous cultures.