Türkiye'de tarım sigortalarında tarım sigortaları havuzu ve tarsim uygulaması
Agricultural insurance pool and tarsim practices in Turkish agricultural insurance
  1. Tez No: 270916
  2. Yazar: UĞUR SEVİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım, Tarım Sigortası, Tarım Sigortaları Havuzu, TARSİM, Agriculture, Agricultural Insurance, Agricultural Insurance Pool, TARSIM
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Tarım sektörü özellikleri bakımından bütün dünyada hem ekonomik hem de stratejik olarak en önemli sektörler arasında yer almaktadır. Tarımsal üretimin genellikle açık alanlarda yapılıyor olması nedeniyle, tarım sektörü başta doğal riskler olmak üzere birçok risk ve belirsizlikten etkilenmektedir. Sağlıklı ve verimli bir tarımsal üretimin yapılabilmesi için de bu risk ve belirsizliklerin etkilerinin en aza indirilmesi gerekmektedir. Bu risk ve belirsizliklere karşı korunmayı sağlayan en önemli risk yönetim aracı ?Tarım Sigortasıdır?. Tarım sigortası, tarımsal üretimi etkileyen risk ve belirsizlikleri teminat altına alarak, tarımsal üretimin devamlılığını sağlar. Türkiye'de tarım sektörü ülke kalkınmasına değişik yollarla katkı yapmakta olup, büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin değerlendirilebilmesi açısından da ?Tarım Sigortası?nın önemi büyüktür. Bu çalışmada, Türkiye'de 14 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren ?Tarım Sigortaları Kanunu? çerçevesinde uygulamaya koyulan Devlet Destekli Tarım Sigortalarının temelini oluşturan Tarım Sigortaları Havuzu ve havuzun işletici şirketi olan TARSİM'in çalışmaları ile yeni sistemin başarılı bir şekilde sürdürülebilmesi için üzerinde durulması gereken konular incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The sector of agriculture is one of the important sectors of the world in terms of it?s qualities. However, owing to carrying it on in outdoor generally, agricultural production is frequently affected many of the risks and uncertainty. The effects of these risks and uncertainties are necessary to be minimized for realizing constant and fertile agricultural production. Agricultural insurance is the most important risk management device which enables avoiding against these risks and uncertainties. Agricultural insurance which guarantees the risks and uncertainties that affect agricultural production, enables continuity of agricultural production. The sector of agriculture in Turkey contributes state development in many ways and has a great potential. In terms of the evaluation of this potential, agricultural insurance has a great significance. In this research, the following topics are examined; the works of Agricultural Insurance Pool and TARSIM which forms are the basis of agricultural insurance supported by the state on applied owing to the settings of ?Agricultural Insurance Law? accepted in Turkey on 14.06.2005 and the matter need to be focused on for the successful future of the new system.