Finansal kriz sonrasında uluslararası çeşitlenmenin finansal performans üzerindeki etkisi: 2004-2008 periyodunda Türkiye örneği
The effect of international diversification on finacial performance after the financial crisis: The case of Turkey in the 2004-2008 period
- Tez No: 270917
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADER TAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Çeşitlenme, Finansal Kriz, Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Finansal Performans, Türkiye, International Diversification, Financial Crisis, Foreign Direct Investment, Financial Performance, Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Türkiye'de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören, imalat ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin Türkiye'de 2004 yılında yaşanan kriz sonrasında uluslararası çeşitlenmeleri ve finansal performansları arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Bu nedenle uluslararası çeşitlenmenin finansal performans üzerindeki etkisini incelemek için doğrudan yabancı yatırım yapan çokuluslu şirketlerin seçilmesi öngörülmektedir.Bu çalışmanın katkısı, gelişmekte olan ülkeler açısından Türkiye örneğini oluşturmasıdır. İkinci katkısı gelişmekte olan çokuluslu şirketlerin dışarıya doğrudan yabancı yatırımlarını inceleyerek uluslararası çeşitlenmelerinin kriz sonrasında performanslarını ne yönde etkilediğini araştıran bir çalışma olmasıdır. Bu yönüyle Türkiye'de yapılan ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate whether there is a relationship between companies? which are in production and service sector and which process in İMKB in 2004 international diversification and the financial crisis encountered in Turkey. Therefore, to investigate international diversification affects over the financial performance, multinationals with foreign direct investment are expected to be choosen.The contribution of this study is to comprise a Turkish sample in terms of developing countries. On the other hand, by examinig developing multinational corporations? outward foreign direct investment, the study seeks how international diversification affects financial performance after the crisis. With this aspect, it is the first study done in Turkey.