Ar-Ge harcamaları ile hisse senedi getirisi ve risk arasındaki ilişkinin incelenmesi:Türkiye örneği
Investigation of relationship the R&D expenditure with stock returs and risk: The example of Turkey
- Tez No: 270915
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ar-Ge Harcamaları, Hisse Senedi Getirisi, Risk, R&D Expenditures, Stock Returns, Risk
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Son yıllarda yapılan Ar-Ge harcamaları ve Ar-Ge harcamalarının hisse senedi getirisi ve risk üzerindeki etkisi finans dünyasında akademik çevreler için dikkat çekici konulardan birisi olmuştur. Bu çalışmada, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) imalat şirketlerinden 2004-2008 dönemi boyunca düzenli olarak her yıl Ar-Ge harcaması yapan 62 firma incelenmiştir. Ar-Ge harcamalarının hisse senedi getirisini ve riski açıklama derecesinin tespiti için iki model kurulmuştur. Kurulan çoklu regresyon modellerinde bağımsız değişken olarak Ar-Ge harcamalarının yanı sıra firma büyüklüğü ve defter degeri / piyasa değeri oranı kullanılmıştır. ABD, Japonya, İsveç ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde yapılan analizlerin aksine yapılan regresyon analizi sonucunda hisse senedi getirisi ve risk ile Ar-Ge harcamaları arasında bir ilişkinin olmadığı ortaya koyulmuştur. Bu durumun sebebi ise ülkemizde yapılan Ar-Ge harcamalarının gelişmiş ülkelerde yapılan Ar-Ge harcamalarıyla karşılaştırıldığında hisse senedi getirisini ve riski etkilemeyecek kadar düşük tutarlı olmasına bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Recent years R&D expenditures and their effects on stock returns and risk have become one of the remarkable subjects in financial world. In this study sixty two IMKB manufacturing firms that make R&D expenditures regularly between the years of 2004 ? 2008 have been investigated. To determine the effects of R&D expenditures on stock returns and risk two models have been established. In the established multiple regression models, as independent variables R&D expenditures and also firm size and book to market ratio have been used. On the contrary to conducted studies in developed countries such as USA, Japan, Sweden and United Kingdom, this study theorizes that there is no relation between R&D expenditures with stock returns and risk. When comparing with developed countries, in Turkey the reason for this situation is inadequate R&D expenditures to affect stock returns and risk.