Bağlanma stilleri, başaçıkma tarzları, problem çözme becerileri ve iletişim tarzlarının boşanma süreci üzerindeki etkilerinin incelenmesi
The effects of attachament styles, coping styles, problem solving skills and communication styles on the process of divorce
- Tez No: 270929
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET PALANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Boşanma süreci, bağlanma stilleri, problem çözme, başa çıkma, çatışma iletişimi tarzı, process of divorce, attachment styles, problem solving, coping, conflict communication style
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada; bağlanma stilleri; stresle başa çıkma ve problem çözme becerileri ile çatışma sürecinde çiftlerin sergiledikleri iletişim tarzları ve bazı demografik değişkenlerin boşanma sürecindeki etkileri incelenmiştir.Söz konusu araştırma; Nedensel Karşılaştırma ve korelasyonel yönteme dayanmaktadır. Araştırmanın örneklemi; İstanbul-Kadıköy Aile Mahkemelerine boşanmak üzere başvuran 144 kişi oluşturmaktadır. Katılımcıların gönüllü olmaları esas alınmıştır.Araştırma kapsamında; sosyo-demografik bilgilerin yer aldığı araştırmacı tarafından oluşturulan ?Kişisel Bilgi Formu?, ?İlişki Ölçekleri Anketi?, ?Problem Çözme Envanteri?, ?Stresle Başaçıkma Tarzı Envanteri? ve ?Çatışma İletişim Tarzı Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizinde; t- testi, F testi, Korelasyon ve Hiyerarşik Regresyon Analizi kullanılmıştır.Yapılan hiyerarşik regresyon analizleri sonucunda; demografik değişkenlerin tamamının her bir bağlanma stilini yordadığı bulunmuştur. İletişim tarzlarından kendini açma alt boyutu, başaçıkma tarzlarından aktif başaçıkma ve duygusal kaçma alt boyutlarının güvenli bağlanma stilini yordadığı bulunmuştur. Yaş ve eğitim düzeyinin korkulu bağlanma stilini yordadığı görülmüştür. Ayrıca; iletişim tarzlarının tüm alt boyutları, problem çözme becerilerinin tüm alt boyutları ve başa çıkma tarzlarının tüm alt boyutlarının bütüncül olarak korkulu bağlanma stilini yordadığı bulunmuştur. Ebeveyn durumu ve duygusal kaçma saplantılı bağlanma stilini yordamaktadır. Boşanma yaşı ve duygusal kaçma ise kayıtsız bağlanma stilini yordamaktadır.Sonuçlar; psikolojik yardım, aile mahkemelerinde değerlendirme süreci ve literatür ışığında tartışılmış bulgular doğrultusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; attachment styles of the people who are at the process of divorce were investigated in terms of coping skills, problem solving skills, communication styles and some demographic variables.This study is based on causal comparative and correlational research methods. The sample of the study consist of 144 people, who are at the process of divorce at the Kadikoy Family Courts.The data were gathered by Personal Information Form prepared by researcher, Problem Solving skills Inventory, attachment Styles Scale, Coping Styles Scale and Conflict Communication Scale. To test the hypotheses of the study t-test, F test, Pearson Product-Moment Correlation Techniques and regression analysis methods.According to the hierarchical regression analyzes results; in the process of divorce, all of demographic variables were predicted each attachment styles. Self-Disclosure, active planning, emotional escape predicted secure attachment style. Age and education predicted the fearful attachment style. All dimesions of conflict communication styles, problem solving skills and coping styles predicted the fearful attachment style. The statement of parent and emotional escape predicted preoccupied attachment style. Age and emotional escape predicted dismissing attachment style.All this results are discussed in the light of psychological help, assessment process of family court, relevant literature and some new direction are given to the further studies.