Üniversite öğrencilerinin duygusal zeka ve umut düzeyleri ile psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between emotional intelligence, hope and resilience in university students
  1. Tez No: 270930
  2. Yazar: BETÜL AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, umut, psikolojik sağlamlık, Emotional intelligence, hope, resilience
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin duygusal zeka ve umut düzeyleri ile psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkiyi ve duygusal zeka ve umudun psikolojik sağlamlığı yordamadaki rolünü araştırmayı amaçlamaktadır.Bu çalışmanın diğer amacı üniversite öğrencilerinin duygusal zeka, umut ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki farklılıkları cinsiyet, sınıf düzeyi ve algılanan aile tutumu açısından incelemektir.Çalışmanın örneklemini Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi'nin 6 farklı bölümünden 449 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Demografik Bilgi Formunun yanında, Duygusal Zeka Değerlendirme Ölçeği (Hall, 1999; Ergin, 2000), Umut Ölçeği (Snyder ve diğerleri, 1991 ; Akman ve Korkut, 1993) ve Yılmazlık Ölçeği (Gürgan, 2006) kullanılmıştır.Araştırmada verileri analiz etmek için bağımsız t testi, tek yönlü varyans analizi, Kruskal Wallis H testi, Pearson Momentler Çarpımı korelasyonu ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Çoklu regresyon analizi sonuçları, duygusal zeka ve umudun psikolojik sağlamlığın önemli yordayıcıları olduğunu göstermiştir. Araştırma bulguları, duygusal zeka ve umut düzeyi yüksek olan öğrencilerin psikolojik sağlamlık düzeylerinin de yüksek olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada ayrıca duygusal zeka, umut ve psikolojik sağlamlığın bazı demografik değişkenler açısından farklılaştığı bulunmuştur.Sonuçlar literatür ışığında tartışılmış ve ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between emotional intelligence, hope and resilience and the role of emotional intelligence and hope in predicting resilience.Another purpose of this study is to examine differences in emotional intelligence, hope and resilience scores of university students in terms of gender, level of class and perceived parents? attitude.The sample of the study consisted of 449 students from six different undergraduate programmes of Faculty of Education at Karadeniz Technical Univeristy. A demographic data form developed by the researcher, Emotional Intelligence Assesment Scale (Hall, 1999 ; Ergin, 2000), Hope Scale (Snyder et al., 1991 ; Akman ve Korkut, 1993) and Resiliency Scale (Gürgan, 2006) were used to collect the data.Independent samples t test, one- way analysis of variance, Kruskal Wallis H test, Pearson corelation coefficient and multiple regression analysis were conducted to analyze the data. The results of Multiple Regression Analysis for the total sample indicated that all the predictor variables (Total Emotional Intelligence and Total Hope Scores) were found to be significant predictors of resilience. The results of the study showed that participants who reported high emotional intelligence and hope scores had better scores of resilience and there were significant differences in emotional intelligence, hope and resilience in terms of demographic varibales. All this results were discussed in light of relevant literature and some new direction were given to the further studies.