Küreselleşme sürecinde Türkiye'deki İslam
Islam in Turkey in the process of globalization
- Tez No: 270953
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMAGÜL BERKTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi, Din sosyolojisi, Din-siyaset ilişkileri, Hermeneutik, Küreselleşme, Modernleşme, Osmanlı Dönemi, İslamiyet, Republican Period, Religious sociology, Religious-politics relations, Hermeneutic, Globalization, Modernization, Ottoman Period, Islam
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, Türkiye'deki İslam ile ilgili gözlenen sosyal ve siyasi olguların nasıl açığa çıktığı, bunun dinamiklerinin neler olduğu aydınlatılmaya çalışıldı. Bunun için şu dört hususa odaklanıldı:A-Siyaset ile toplum (merkez ile çevre) arasındaki ilişki ve bu yapıdaki değişiklikler;B-Devletin ideolojik aygıtlarıyla ideolojisini yaymadaki ve karşıt ideolojilerin bu aygıtlarda ?mevzi tutmadaki? başarı oranı ve bu orandaki değişimler;C-Devleti yöneten zihniyet yapısı ve bu yapıdaki değişiklikler;D-İslami kesimin ?içinden? olanların yaptıkları dinle ilgili yorumların ve geliştirdikleri taktiklerin bahsedilen olguların açığa çıkmasındaki yeri.Bahsedilen olguların nasıl ortaya çıktığının saptanması ve daha öncesiyle karşılaştırılıp değişimin boyutlarının açığa çıkartılması için tezimizi üç döneme ayırdık: Birinci bölümde Osmanlı'yı, ikinci bölümde 1980'lere kadar Türkiye'yi ve üçüncü bölümde küreselleşmenin etkilerinin yoğun şekilde hissedildiği 1980'lerden günümüze kadar olan dönemi inceledik. Bu çalışmamızda temelde hermenötik yöntemden, zaman zaman da sayısal verilere özel önem veren davranışçı yöntemden faydalandık.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we tried to explain how social and political phenomenon, related to Islam, have developed and what the dynamics of these phenomenon are. We focused on the following issues in order to clarify the subject:A-The relationship between politics and society (center-periphery) and the revision in this structure.B-The success rate of the state in spreading its ideology through its ideological state apparatuses and the success of opponent ideologies in ?taking position? within these apparatuses.C-The mentality which is controlling the state and the transformations take place in this mentality.D- The role of the interpretations and the tactics developed by the people from the ?inner circle? of Islamists in the emergence of aforementioned phenomenon.We divided our thesis into three parts, in order to better explain how to determine the emergence of the mentioned phenomenon, and to compare them with the previous periods in order to show the magnitude of the changes. In the first chapter, we focued on the Ottoman Empire era; in the second chapter, Turkey until 1980s and in the third chapter, we tried to investigate the period after 1980s till our time when the effects of globalization were felt intensely. In our study, mainly we made use of the hermeneutical method and sometimes we benefited from behaviorism which gives special importance to mathematical data.