Türk sinemasında güldürü unsuru olarak transvestizm
Transvestism as an humour element in Turkish cinema
  1. Tez No: 270982
  2. Yazar: MÜGE ŞENEL ESATOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BATTAL ODABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Sineması, güldürü, transvestizm, toplumsal cinsiyet, Turkish cinema, humour, cross-dressing, gender
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, Türk Sinemasında güldürü unsuru olarak transvestizmin ele alınmasının nedenlerini açıklamak amaçlanmıştır.Araştırma kapsamında güldürü kavramı, transvestizm ve toplumsal cinsiyet, toplumsal giyinme pratikleri ele alındıktan transvestizmin sinemada neden ve nasıl güldürü unsuru olarak kullanıldığı irdelenmiştir. Örnek olarak incelenen Fıstık Gibi Maşallah, Şabaniye ve Plajda filmlerinde bu kullanımlar gösterilmiştir; tezi destekleyen unsurlar da ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine why transvestism is used as an element of humour in Turkish cinema.The study explains tranvestism through the definitions of gender and clothing related to gender while giving information about humour theories thus explaining how and why cross dressing is used as an element of humour. Three movies including this element are analyzed to prove this thesis.