Asimetrik bilgi ve Türkiye'de yazılı medya haberleri üzerine bir inceleme
Asymmetric information and a research on written media news in Turkey
  1. Tez No: 271022
  2. Yazar: GÜLŞAH BAŞLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHAN BALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Economics, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Asimetrik bilgi, bilgi sosyolojisi, medya, haber, toplumsal gerçeklik, asymmetric information, sociology of information, media, news, social reality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Yapı - Sosyal Değişme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Asimetrik bilgi sorunu iki taraf arasındaki bilgi düzeyi farklılıklarından dolayı ortaya çıkmaktadır. Ekonomi alanında incelenen bir kavram olmasına rağmen hayatın her alanında karşımıza çıkan bir sorundur. Bu nedenle gündelik hayatta, toplumsal yaşamda veya bireysel ilişkilerde asimetrik bilgi sorunundan söz edilebilmektedir.Bu çalışmada asimetrik bilgi sorunu, toplumun en önemli bilgi kaynaklarından biri olan medya alanında incelenmiştir. Asimetrik bilginin medyada nasıl oluştuğu ve neden kullanıldığını araştırılmıştır. Çalışmanın son bölümünde medyada asimetrik bilginin varlığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında medyada asimetrik bilginin varlığını ortaya koyabilmek için Hürriyet ve Zaman gazetelerinin internet sitelerinde yayınlanan aynı konudaki haberler içerikleri açısından karşılaştırılarak incelenmiştir. Elde edilen veriler sayısal olarak değerlendirilerek haberlerdeki asimetrik bilgi ölçülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The problem of asymmetric information occurs when the degree of information in two parties differs. Despite that asymmetric information is a concept studied in economics, the problem of asymmetric information is faced in all spaces of life. So it is a problem that usually occurs in everyday life, social life or personal relations.In this research, the problem of asymmetric information is studied in media, which is one of the most important information sources for the society. How asymmetric information occurs in media and why it is used in this field, are analyzed within this study. At the last part of the study, the presence of asymmetric information in media is tried to be proved. Within the research, the news in the internet pages of Hürriyet and Zaman newspapers are analyzed in order to determine the presence of asymmetric information in media. The contents of the news with the same subjects in Hürriyet and Zaman are analyzed comparatively. The collected data is evaluated by quantitative methods, so that the degree of asymmetric information in news can be determined.