Nitrik oksit sentaz inhibisyonu oluşturulan sıçanlarda kan basıncı, tirozin hidroksilaz aktivitesi ile birlikte bazı biyokimyasal ve hematolojik parametreler üzerine propolisin etkileri
The effects of propolis on blood pressure, thyrosine hydroxylase activity with some biochemical and hematolocigal parameters, in nitric oxide synthase inhibited rats
  1. Tez No: 271434
  2. Yazar: AYŞE GÖĞEBAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ŞAHNA, DOÇ. DR. ZELİHA SELAMOĞLU TALAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, L-NAME, Propolis, Adrenal medulla, Kalp, Hipotalamus, Nitrik oksit, Biyokimyasal parametreler, Hematolojik parametreler, Hypertension, L-NAME, Propolis, Adrenal medulla, Heart, Hypothalamus, Nitric oxide, Biochemical parameters, Hematolocigal parameters
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Nitrik oksit (NO) sentezinin ve biyoyararlanımının azalması hipertansiyon (HT) gelişiminde önemli rol oynar. Propolis bal arıları tarafından çeşitli bitkilerden toplanan reçinemsi bir üründür. Tirozin hidroksilaz (TH) katekolaminlerin biyosentezinde hız kısıtlayıcı enzimdir. Bu çalışmanın amacı; kronik NG-nitro-L-arjinin metil ester (L-NAME) uygulaması ile nitrik oksit sentaz (NOS) inhibisyonu yapılan sıçanlarda kan basıncı, adrenal medulla, kalp ve hipotalamus dokularında TH aktivitesi ve total RNA üzerine propolisin etkilerini araştırmaktır. Deney hayvanları kontrol, L-NAME (15 gün, 40mg/kg, intraperitonal), propolis (15 gün, 200 mg/kg, gavaj yoluyla) ve L-NAME+propolis (L-NAME uygulamasının son 5 günü 200 mg/kg, gavaj yoluyla) olmak üzere dört gruba ayrıldı. L-NAME uygulanan gruplarda, TH aktivitesi ve total RNA seviyeleri adrenal medulla, kalp ve hipotalamus dokularında anlamlı artış gösterdi (p0.05).L-NAME uygulaması glukoz, albumin, globulin, kreatinin, üre, trigliserit, kolesterol, AST, ALT, ALP, GGT, RBC, WBC, HB, HCT, nötrofil, eozinofil, bazofil ve monosit değerlerinde artışa; fakat toplam protein, PLT ve lenfosit değerlerinde anlamlı azalmaya neden oldu (p0.05).Bu sonuçlar, propolisin TH aktivitesini azalttığını, katekolaminlerin sentezini ve kan basıncını düzenleyebildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Reduction in the synthesis or bioavailability of nitric oxide plays a significant role in the development of hypertension. Propolis is a resinous product collected by honeybees from various plant sources. Tyrosine hydroxylase (TH) is the rate limiting enzyme in the bio synthesis of the catecholamines. The aim of this study was to examine the effect of propolis on blood pressure (BP), TH, total RNA on the adrenal medulla, heart and hypothalamus tissues in chronic nitric oxide synthase (NOS) inhibited rats by NG-nitro-L-arginine methyl ester (L-NAME). Rats received NOS inhibitor (L-NAME, 40 mg/kg, intraperitoneally) for 15 days to produce hypertension and propolis (200 mg/kg, by gavage) the last 5 days. TH activity and total RNA levels significantly increased in adrenal medulla, heart and hypothalamus tissues in L-NAME-treated groups (p0.05) in the levels of these parameters in the propolis groups.These results suggest that propolis decrease TH activity and thereby may modulate the synthesis of catecholamines and BP.