Sıçanlarda LPS ile oluşturulan septik şok modelinde NOX2 inhibisyonunun kardiyovasküler yanıt ve enflamatuvar doku zedelenmesi üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of NOX2 inhibition on cardiovascular response and inflammatory tissue injury in LPS-induced septic shock model in rats
- Tez No: 999225
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR TUNÇTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Lipopolisakkarit, Septik şok, Nitrozatif/oksidatif stres, NOX2, NOX2dsstat, Sıçan, Lipopolysaccharide, Septic shock, Nitrosative/oxidative stress, NOX2, NOX2ds-stat, Rat
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, sıçanlarda lipopolisakkarit (LPS) ile oluşturulan septik şok modelinde nikotinamit adenin dinükleotit fosfat oksidaz (nicotinamide adenine dinucleotide phosphate oxidase; NOX) 2 inhibisyonunun kardiyovasküler yanıt üzerindeki etkisinin, kardiyovasküler/renal enflamasyon ve doku zedelenmesi ile ilişkilendirilerek araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışmalarda, seçici bir NOX2 inhibitörü olan NOX2ds-stat kullanılmıştır. Deneylerde kullanılan sıçanlar 6 gruba ayrılmıştır: (1) Serum fizyolojik (SF) (kontrol grubu), (2) LPS (10 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.) (septik şok grubu), (3) SF (4 ml/kg; i.p.)+NOX2ds-stat (1 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.), (4) LPS (10 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.)+NOX2ds-stat (0.1 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.), (5) LPS (10 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.)+NOX2ds-stat (0.3 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.) ve (6) LPS (10 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.)+NOX2ds-stat (1 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.). Septik şok modeli sıçanlara LPS uygulanarak oluşturulmuştur. Sıçanlara SF veya LPS enjeksiyonundan önce ve 1, 2, 3 ve 4 saat sonra ortalama arter basıncı (OAB) ve kalp hızı (KH) değerleri ölçülmüştür. NOX2ds-stat, sıçanlara SF veya LPS enjeksiyonundan 1 saat sonra uygulanmıştır. SF veya LPS enjeksiyonundan 4 saat sonra OAB ve KH ölçümlerinin alınmasının ardından, anestezi edilen sıçanların vena cava caudalis'inden kan alınmasının ardından, torasik aort (TA), renal arter (RA), kalp ve böbrek izole edilmiştir. Serumlar ve dokularda nitrit düzeyleri diazotizasyon yöntemi ile ölçülmüştür. Dokularda fosforile olmamış ve/veya fosforile nükleer faktör (NF)-kB p65, indüklenebilir nitrik oksit (NO) sentaz (iNOS), endoteliyal NOS (eNOS), vazodilatör ile uyarılan protein (vasodilatorstimulated protein; VASP), gp91phox, p47phox, 3-nitrotirozin (3-NT), interlökin (interleukin; IL)-1β, peroksizom proliferatör ile etkinleştirilen reseptör (peroxisome proliferator-activated receptor; PPAR) a, PPARβ, PPARg ve β-tübülin proteinlerinin ekspresyonu immunoblotting yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Ayrıca, TA, RA, kalp ve böbrekte enflamatuvar doku zedelenmesine ilişkin değişikliklerin belirlenmesi amacıyla hematoksilen ve eozin boyama yöntemi kullanıılarak histopatolojik çalışmalar yapılmıştır. Sıçanlara LPS enjeksiyonundan 4 saat sonra OAB 48 mm/Hg azalmış, KH 112 atım/dakika artmıştır. LPS uygulanan sıçanların serumları ile dokularında nitrit düzeylerinin yanı sıra, arteriyel, kardiyak ve renal dokularında NF-kB p65, iNOS, VASP, gp91phox, p47phox, 3-NT ile IL-1β ekspresyonu/etkinliğinin artmasına karşın, eNOS, PPAR, PPARβ ile PPARa ekspresyonu/etkinliği azalmıştır. NOX2ds-stat (1 mg/kg), LPS'nin neden olduğu bu değişiklikleri önlemiştir. Ayrıca, NOX2ds-stat, TA, RA, kalp ve böbrek dokularında LPS'nin neden olduğu histopatolojik değişikliklere ilişkin puanlardaki yükselmeyi azaltmıştır. Bulgularımız, LPS'nin etkinleştirdiği pro-enflamatuvar NF-kB/iNOS/NO ve NOX2/peroksinitrit yolları aracılığıyla artan nitrozatif/oksidatif stresin yanı sıra, azalan antienflamatuvar PPARa/β/g ekspresyonuna bağlı olarak gelişen kardiyovasküler yanıtın bozulmasına ek olarak, kardiyovasküler ve renal doku zedelenmesi nedeniyle kalp ve böbrek gibi yaşamsal organların yetmezliği ile sonuçlanabilen olayların NOX2 inhibisyonu ile önlenebileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to investigate the effect of nicotinamide adenine dinucleotide phosphate oxidase (NOX) 2 inhibition on cardiovascular response in a lipopolysaccharide (LPS)- induced septic shock model in rats, in relation to cardiovascular/renal inflammation and tissue injury. In the studies conducted for this purpose, NOX2ds-stat, a selective NOX2 inhibitor, was used. The rats used in the experiments were divided into 6 groups: (1) saline (4 ml/kg; intraperitoneal [i.p.]) (control group), (2) LPS (10 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.) (septic shock group), (3) saline (4 ml/kg; i.p.)+NOX2ds-stat (1 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.), (4) LPS (10 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.)+NOX2ds-stat (0.1 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.), (5) LPS (10 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.)+NOX2ds-stat (0.3 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.), and (6) LPS (10 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.)+NOX2ds-stat (1 mg/kg; 4 ml/kg; i.p.). A septic shock model was induced by injecting LPS into rats. Mean arterial pressure (MAP) and heart rate (HR) were recorded from rats that received either saline or LPS before and after 1, 2, 3, and 4 hours. NOX2ds-stat was administered 1 hour after SF or LPS injection. At the end of the experiments, blood was drawn from the caudal vena cava of anesthetized rats, and the thoracic aorta (TA), renal artery (RA), heart, and kidney were isolated. Nitrite levels in serum and tissues were measured by the diazotization method. The expression of unphosphorylated and/or phosphorylated nuclear factor (NF)-κB p65, inducible nitric oxide (NO) synthase (iNOS), endothelial NOS (eNOS), vasodilator-stimulated phosphoprotein (VASP), gp91phox, p47phox, 3- nitrotyrosine (3-NT), interleukin (IL)-1β, and β-tubulin proteins in these tissues was determined using the immunoblotting method. In addition, histopathological studies were performed using hematoxylin and eosin staining to determine changes related to inflammatory tissue injury in the TA, RA, heart, and kidney. MAP decreased by 48 mmHg, and HR increased by 112 beats/minute 4 hours after LPS injection. While the expression/activity of NF-κB p65, iNOS, VASP, gp91phox, p47phox, 3-NT, and IL-1β was increased in the arterial, cardiac, and renal tissues, as well as the nitrite levels in the serum and tissues of LPS-administered rats, the expression/activity of eNOS, PPARa, PPARβ, and PPARg was decreased. NOX2ds-stat (1 mg/kg) prevented the changes induced by LPS. Additionally, NOX2ds-stat attenuated the elevation in scores for histopathological changes induced by LPS in TA, RA, heart, and kidney tissues. Our findings suggest that in addition to the deterioration of the cardiovascular response due to decreased anti-inflammatory PPARa/β/g expression, as well as increased nitrosative/oxidative stress via the pro-inflammatory NF-κB/iNOS/NO and NOX2/peroxynitrite pathways activated by LPS, it has been shown that events that can result in failure of vital organs such as heart and kidney due to cardiovascular and renal tissue injury can be prevented by NOX2 inhibition.