Gama ve UV ışınlarına tutulan ethan-1,2-disulfonik asit disodyum tuzu ve thriphenylphoranylidene ethenol maddelerinden oluşturulan serbest radikallerin elektron spin rezonans (ESR) spektrometresi ile incelenmesi
Investigation of free radicals formed in ethane-1,2 disulfonic acid disodium salt and thriphenylphoranylidene ethenol materials exposed to gama and UV-rays by electron spin resonance (ESR) spektrometer
  1. Tez No: 271445
  2. Yazar: ÖZGÜL KARATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ESR, serbest radikal, spektroskopik yarılma faktörü, aşırı ince yapı sabiti, ESR, free radical, spektroskopik splitting factor, hyperfine coupling constant
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada 60Co-? ışınları ile ışınlanan ve UV fotolizine maruz kalan kimyasal bileşiklerden oluşan serbest radikaller Elektron Spin Rezonans (ESR) yöntemi ile incelendi. 60Co-? ışınları ile ışınlanan Ethan-1, 2 disulfonik asit disodyum (C_2 H_4 Na_2 O_6 S_2) ve Triphenylphosphoranylidene-ethenol (C_20 H_15 OP) bileşiklerinin 115-300 K sıcaklık aralığında ESR spektrumları alındı. 60Co-? ışınları ile ışınlanan Ethan-1, 2 disulfonik asit disodyum (C_2 H_4 Na_2 O_6 S_2) ve Triphenylphosphoranylidene-ethenol (C_20 H_15 OP) bileşiklerinin 115-300 K sıcaklık aralığında ESR spektrumları alındı. SO_2 ve PH radikalleri için spektroskopik yarılma faktörü g ve aşırı ince yapı sabiti A hesaplandı. Teorik ve deneysel olarak elde edilen bu değerler karşılaştırıldı ve grafikleri çizildi. Ayrıca deneysel olarak gözlenen spektrumlar simülasyon programı (winEPR) yardımı ile de bulundu.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the free radicals which were irradiated with 60Co-? and consist of chemical compounds that were exposed by UV photolysis were investigated by Electron Spin Resonance (ESR) technique. ESR spectrums of Ethan-1, 2 disulfonic acid disodium (C_2 H_4 Na_2 O_6 S_2) and Triphenylphosphoranylidene-ethenol (C_20 H_15 OP) compounds irradiated by 60Co-? were taken between 115-300 K temparature ranges.In C_2 H_4 Na_2 O_6 S_2 single crystal, the radiation damage centres which were occured by a 60Co-? source was determined as SO_2 radical and for C_20 H_15 OP single crystal PH radical was determined. For SO_2 and PH radicals, values of hyperfine coupling constant A and spectroscopic spilitting factor g was calculated. These values were compared with theoretical one and graphics were drawn.Furthermore, the spectras observed experimentally were also obtained by using a simulation program (winEPR).