Bazı akrokarpik karayosunlarının antifungal ve antibakteriyal etkilerinin belirlenmesi
Determination of antifungal and antibacterial effects of some acrocarpic mosses
  1. Tez No: 271454
  2. Yazar: BÜŞRA ELİBOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY EZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Karayosunu, Akrokarp, Antimikrobiyal etki, Moss, Acrocarp, Antimicrobial effect
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada 6 farklı akrokarp karayosunu örneğinin 8 farklı mikroorganizma üzerine antifungal ve antibakteriyal etkisi in vitro incelenmiştir. Ekstraksiyon için etil alkol, metil alkol, aseton ve kloroform çözücü olarak kullanılmıştır. En yüksek antimikrobiyal etki metil alkol ekstraktlarında görülürken kloroform ekstraktları ise en düşük seviyede antimikrobiyal etki göstermiştir. Çalışmada kullanılan akrokarp karayosunlarından, Grimmia anodon Bruch. & Schimp., etki ettiği mikroorganizma sayısı açısından en yüksek etkiyi göstermiştir. Tortella tortuosa (Hedw.) Limpr. ise sadece Candida albicans ATCC 16231 suşu üzerine etki göstermiştir. Ayrıca, antimikrobiyal etkisi yüksek olan ekstrakların Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu (MİK) çalışılmıştır. Genel olarak MİK değeri en yüksek %14 en düşük %1,75 konsantrasyonlarında görülmüştür. Sonuçlar standart Penisilin (10mg), Ampisilin (10mg), Eritromisin (15mg) ve Vankomisin (30mg) antibiyotik diskleriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the antifungal and antibacterial effect of 6 different acrocarp mosses were tested in vitro aganist 8 different microorganisms. For the extraction, ethyl alcohol, methyl alcohol, acetone and chloroform were used as solvents. While the highest antimicrobial effect showed methyl alcohol extracts, extracts of chloroform showed the lowest level of antimicrobial effect. Grimmia anodon Bruch. & Schimp, one of the acrocarp mosses used the study, showed the highest activity in terms of the number of microorganism affected. Tortella tortuosa (Hedw.) Limpr. only has effect on Candida albicans ATCC 16231 strain. In addition, the highest antimicrobial effects of extracts Minimum Inhibitory Concentration (MIC) was studied. In general, the highest MIC value was 14 %, the lowest concentration of 1.75 %. All the results were compared with standard antibiotic discs, Penisilin (10mg), Ampisilin (10mg), Eritromisin (15mg) and Vankomisin (30mg).