Fen bilgisi öğretmen adaylarının senaryo temelli öğrenmeye ilişkin görüşlerinin incelenmesi: Bir eylem araştırması
Investigation on the opinions of science teacher candidates related to scenario-based learning: An action research
- Tez No: 271496
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK ERDURAN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Senaryo Temelli Öğrenme, Fen ve Teknoloji Öğretimi, Eylem Araştırması, Öğretmen Adayı, Scenario-Based Learning, Science and Technology Education, Action Research, Teacher Candidate
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma, öğretmen adaylarının Fen ve Teknoloji derslerinde uyguladıkları Senaryo Temelli Öğrenme (STÖ) etkinlikleriyle ilgili görüşlerini almak amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümü 4. sınıfta öğrenim gören, gönüllü altı öğretmen adayı katılmıştır. Araştırma, 2008-2009 öğretim yılının güz ve bahar dönemlerinde yapılan çalışmalarla gerçekleştirilmiştir. Güz döneminde öğretmen adaylarına STÖ hakkında seminerler verilmiş ve ardından senaryo yazma hazırlıklarına başlanmıştır. Fen-teknoloji-toplum-çevre kazanımları ve 6, 7 ve 8. sınıf müfredatının bahar yarıyılı üniteleri göz önünde bulundurularak senaryolar hazırlanmıştır. Bahar döneminde ise hazırlanan senaryolar öğretmen adayları tarafından uygulama okullarında uygulanmıştır.Bu araştırma, nitel bir araştırma yöntemi olan ?Eylem Araştırması? şeklinde desenlenmiştir. Süreç eylem araştırması şeklinde planlanmış ve uygulanmıştır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşmeler ve araştırmacı günlüğü kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler, senaryoların uygulama okullarında uygulanmasından önce ve sonra öğretmen adaylarıyla yapılmıştır. Uygulamadan önce, STÖ' nün fen ve teknoloji derslerinde uygulanması konusundaki öğretmen adaylarının beklentilerinin, uygulamadan sonra ise bu beklentilerin gerçekleşip gerçekleşmediğinin ortaya konulması amaçlanmıştır.Öğretmen adaylarıyla yapılan görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yapılarak analiz edilmiştir. Uygulama öncesinde yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular doğrultusunda, öğretmen adaylarının daha önce STÖ ile ilgili bir çalışma yapmadıkları ve uygulama okullarında yapacakları STÖ uygulamalarına yönelik beklentilerinin olumlu yönde olduğu görülmüştür. Uygulama sonrasında yapılan görüşmelerden elde edilen bulgularda öğretmen adaylarının öğrenci seviyesi ve zamanı kullanma gibi konularda sıkıntılar yaşadıkları fakat uygulamaların genelinden olumlu sonuçlar aldıkları görülmüştür. Öğretmen adayları, öğrencilerden aldığı olumlu tepkiler ve uygulamada edindikleri deneyimler sonucunda STÖ uygulamalarının etkili ve verimli olduğunu belirtmişler ve uygulama öncesindeki beklentilerinin gerçekleştiğini vurgulamışlardır.
Özet (Çeviri)
This research is performed in order to find out the opinions of science teacher candidates on scenario-based learning (SBL) applied in Science and Technology course. Six volunteer teacher candidates, all of which are attending their final year in Mehmet Akif Ersoy University Faculty of Education Department of Science Education, contributed to the research. Study is performed in both fall and spring semesters of 2008-2009 educational year. Teacher candidates are presented seminars about SBL in fall semester. After the seminars, preparations are completed for creating scenarios which are about the science-technology-society-environment benefits. Scenarios are prepared according to the content of 6th, 7th and 8th grade course syllabus. The scenarios are applied in the application schools by the teacher candidates.This study is designed as an ?action research? which is a qualitative research method. Process is planned and applied as an action research. Researcher diaries and semi-constructed interviews are used as data acquisition instruments. Semi-constructed interviews are performed with teacher candidates before and after application of the scenarios in target schools. Pre-application interview is performed in order to find out the expectations of the teacher candidates about the application of SBL in Science and Technology course where post-application interview is performed in order to find out the satisfaction level of the expectations.Data acquired from the teacher candidates are analyzed by content analysis. According to the findings from pre-application interviews, teacher candidates had no experience and their expectations from SBL applications to be performed in target schools were found to be positive. Post-application data revealed that although teacher candidates had some trouble about student levels and effective time using, they had positive results from the applications. Teacher candidates stated that, they found SBL applications effective and efficient. They also emphasized that their pre-application expectations were met as the result of their experience and the positive feedback from the students. Based on the findings from the opinions of the teacher candidates, it is found out that the use of SBL in Science and Technology course is proper and effective.