Çocuklarda desfluran anestezisi altında kaudal blok veya intravenöz tramadol uygulamasının, bispektral indeks, erken ajitasyon ve derlenme üzerine etkilerinin araştırılması
Searching the effects of applying caudal block or intravenous tramadol on bispectral index, emergence agitation and recovery in children under desfluran anesthesia
- Tez No: 271665
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ÖZCENGİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Desfluran, kaudal blok, i.v. tramadol, bispektral indeks, erken ajitasyon, derlenme, Desfluran, caudal block, i.v. tramadol, bispectral index, emergence agitation, recovery
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Çalışmamızda çocuklarda desfluran anestezisi altında kaudal blok ve i.v. tramadol uygulamasını; bispektral indeks, erken ajitasyon ve derlenme üzerine etkileri açısından karşılaştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: T.C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü İlaç Klinik Araştırmaları Etik Danışma Kurulu onayı ve ebeveynlerin izni alınarak, elektif alt batın cerrahisi uygulanacak ASA I-II grubu, 2-10 yaşları arasında 60 hasta çalışma kapsamına alındı. Hastalar rastgele seçimle 2 gruba ayrıldı.Anestezi indüksiyonu % 6-8 konsantrasyonda sevofluran, % 50 azot protoksit ve % 50 oksijen karışımı ile sağlanırken, idamede desfluran kullanıldı. İntavenöz yol açılıp entübasyon uygulandıktan sonra Grup 1 hastalara sol lateral dekübitis pozisyonu verilerek, % 0,25 bupivakain 0,5 ml/kg dozda uygulanarak kaudal blok uygulaması yapıldı. Grup 2 hastalara i.v. 1 mg/kg tramadol uygulandı. Her 2 grupta da BİS monitörizasyonu yapıldı.Olguların sistolik ve diyastolik kan basıncı, kalp atım hızı, periferik arteriyel oksijen satürasyonu, sevofluran, desfluran, end tidal sevofluran ve end tidal desfluran konsantrasyonları, BİS değerleri kaydedildi. Kayıtlar indüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası, entübasyondan sonra, cilt insizyonundan 2 dk önce, cilt insizyonu, cilt insizyonu sonrası 2. dk, 5. dk, 15. dk, 30. dk, 45. dk, 60. dk, cerrahi bitimi ve ekstübasyon sonrası uyanıklık dönemlerini kapsadı. Operasyon süresi, anestezi süresi, komplikasyonlar, göz açma, postoperatif derlenme ünitesine transfer süreleri kaydedildi.Olgular operasyon bitiminde uyanınca, postoperatif derlenme ünitesine varış 0. dk, 10. dk, 20. dk, 30. dakikalarda derlenme, erken ajitasyon ve ağrı açısından değerlendirildi.Bulgular: Yapılan ölçümlerde sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, kalp atım hızı, değerlerinin Grup 1'de kaudal blok uygulaması sonrası düştüğü gözlendi. Dolayısıyla entübasyon sonrasını kapsayan dönemlerden cerrahi bitimine kadar bu değerler Grup 1'de Grup 2'den daha düşük saptandı (p0,05). Postoperatif ünitesine transfer, göz açma, derlenme, ağrı değerleri bakımından gruplar arasında istatiksel açıdan fark saptanmadı (p>0,05). Hiçbir olguda öksürük, nefes tutulması, laringospazm görülmedi.Sonuç: Çocuklarda desfluran anestezisi altında hem kaudal blok uygulaması hem de i.v. tramadol uygulamasıyla benzer anestezi derinliği ve iyi bir derlenme sağlanacağı, her iki yöntemle de ajitasyon düzeylerinin benzer olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study we aimed to compare applying caudal block and i.v. tramadol about their effects on bispectral index, emergence agitation and recovery in children under desflurane anesthesia.Material and method: By taking approval of Ethics commitee and parental consent, 60 patients, ASA I-II groups, aged between 2-10 years old undergoing elective lower abdomen surgery enrolled in the study. Patients were randomly divided into two groups.By providing anesthesia induction with the mixture of sevofluran in 6-8% concentration, 50% nitrous oxide and 50% oxygen, desfluran was used in the maintenance. After intravenous cannulation and entubation; Group 1 patients had a caudal block by positioning in lateral decubitis position and applying 0.25% bupivacaine in a dose of 0.5 ml/kg. Group 2 patients were given i.v. tramadol 1 mg/kg. BİS monitoring were applied in each group.Systolic and diastolic blood pressures, heart rate, peripheral arterial oxygen saturation, the concentrations of sevoflurane, desflurane, end tidal sevoflurane and end tidal desflurane and BİS values were recorded. Records concluded the time periods; before induction, after induction, after entubation, 2 minutes before skin incision, skin incision, 2, 5, 15, 30, 45, 60 minutes after skin incision, end of surgery, awakeness after extubation. Operation times, anesthesia times, complications, times of eye opening and transfer to postoperative recovery unit were recorded.Cases were assessed about recovery, emergence agitation and pain in waking up after the end of operation, arrival in the postoperative recovery unit within the minutes of 0, 10, 20, 30.Results: Systolic and diastolic blood pressure, heart rate values were decreased in Group 1 after caudal block application. So these values were lower in Group 1 than Group 2 in the periods including time from after entubation up to the end of the surgery (p0.05). There was statistically no difference between groups about transfer to postoperative recovery unit, eye opening, recovery and pain (p>0.05). No cough, breath holding, laringospasm was seen.Conclusions: It was concluded that in children under desflurane anesthesia; similar anesthesia depth and well recovery would be provided by applying both caudal block and i.v. tramadol and the level of emergence agitations are similar in both of these methods.