KOAH'lı hastalarda komorbiditeler ile sistemik inflamasyon arasındaki ilişki
The relationship between comorbidities and systemic inflammation in patient with COPD
  1. Tez No: 271664
  2. Yazar: GÜLSÜM TEZÇAĞIRIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, komorbidite, sistemik inflamasyon, COPD, comorbidity, systemic inflammation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Son yıllarda KOAH'la ilişkili komorbiditelerin hastalık morbidite ve mortalitesi üzerindeki etkileri daha iyi anlaşılmıştır. Fakat komorbiditelerin oluşumunda, sistemik inflamasyonun rolü ve mekanizması konusundaki tartışmalar sürmektedir. Bu çalışmada KOAH'da komorbiditeler ile sistemik inflamasyon arasındaki ilişkinin araştırılması ve böylece bu hastalıklardaki sistemik inflamasyonun niteliği hakkında daha kapsamlı bilgi edinilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Şubat 2010-Temmuz 2010 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları polikliniğine başvuran, klinik olarak KOAH düşünülen ve solunum fonksiyon testi ile GOLD 2009'a göre KOAH tanısı konulan 40 yaş üzeri, halen sigara içen veya bırakmış 50 stabil hasta ve benzer yaş ve cinsiyete sahip 42 sağlıklı yetişkinde, komorbiditeler, sistemik ve yerel inflamasyon belirteçleri incelendi. Sistemik inflamasyon belirteçleri (CRP, fibrinojen, AAT, TNF-?, sTNF-R, IL-1, IL-6, IL-8, nötrofil, lenfosit, eozinofil) için venöz kan örneği incelemesi, yerel inflamasyon belirteçleri (TNF-?, IL-6, nötrofil, lenfosit, eozinofil) için indükte balgam örneği incelemesi yapıldı.Bulgular: Yapılan tetkiklerle, KOAH'lı hastaların %80'inde, kontrol grubunun ise %47,6'sında en az bir komorbidite saptandı. Bu komorbiditelerden depresyon, kaşeksi, pulmoner hipertansiyon ve koroner arter hastalığı prevelansının KOAH'lı hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu gösterildi. KOAH'lı hastalarda serum ortalama IL-6 düzeyi ve periferik yaymada ortalama eozinofil yüzdesi dışındaki tüm serum ve balgam inflamatuar belirteçleri, kontrol grubuna göre istatiksel anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Buna ek olarak KOAH'lı hastalarda serum ortalama TNF-? ve IL-8 düzeyinin komorbidite varlığı ile ilişkili olduğu ve saptanan komorbiditelerden anksiete, depresyon, anemi, KAH, osteoporoz ve metabolik sendromun bir ya da birkaç sistemik inflamatuar belirteçle ilişkili olduğu saptandı.Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, KOAH'da gözlenen komorbiditeler, sistemik inflamasyon ile yakından ilişkilidir. Elde edilen bulgular, yerel inflamasyon ve sistemik inflamasyon arasında yakın bir ilişki bulunduğunu düşündürmekte, yerel ve sistemik inflamasyonun farklı mekanizmalarla geliştiği veya yerel inflamasyonun sistemik inflamasyondan daha önce geliştiği tezlerini desteklememektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: In recent years the effects of the comorbidities related with COPD on morbidity and mortality of the disease is well understood. However, the debate over the role and exact mechanisms on systemic inflammation is stil going on the development of comorbidities. In this study, it is aimed to evaluate the relationship between the systemic inflammation and comorbidities in COPD patients and and thus to gain more comprehensive information about the nature of systemic inflammation in such diseases.Materials and Methods: In this study, comorbidities, systemic and local inflammation markers were analyzed on patients who admitted to the Chest Diseases out-patient clinic in Cukurova Unıversity Balcalı Medical Faculty Hospital between February 2010 and July 2010, clinically suspected diagnosis of COPD and were diagnosed COPD by lung function tests according to GOLD 2009, over 40 years who still smoke or stopped smoking 50 stable patients and 42 healthy adults with similar age and sex. Venous blood sample was examined for markers of systemic inflammation (CRP, fibrinogen, AAT, TNF-?, sTNF-R,IL-1, IL-6,IL-8, neutrophils, lymphocytes, eosinophils), induced sputum sample was examined for local inflammation markers (TNF-?, IL-6, neutrophils, lymphocytes, eosinophils).Results: With the mentioned examinations, at least one comorbidity was determined in 80 % of patients with COPD and 47.6 % in the control group . The depression, cachexia, pulmonary hypertension and prevalence of coronary artery disease from these comorbidities in patients with COPD were shown to be significantly higher than the control group. The patients with COPD exclusive of the average serum IL-6 levels and average percentage of eosinophils on the peripheral smear, all peripheral blood serum and sputum inflammatory markers were statistically significantly found higher than the control group . In addition, the mean serum TNF- ? and IL-8 levels were found to be associated with presence of comorbidity in patients with COPD. The determined comorbidities which are anxiety, depression, anemia, heart rate, osteoporosis and metabolic syndrome were found to be associated with one or more systemic inflammatory markers.Conclusion: We found that, the observed comorbidities in COPD, is closely related to systemic inflammation .It is suggest that there is a close relationship between the local inflammation and systemic inflammation, however these do not support the thesis of local and systemic inflammation were devoloped on different mechanisms or local inflammation devoloped earlier than systemic inflammation.