İntihar düşüncesi ve girişimi olan yatarak tedavi gören kadın hastaların çocukluk çağı travması, dissosiyasyon ve impulsivite yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of the inpatient women hospitalized after suicidal attempt or ideation for childhood trauma, dissociation and impulsivity
- Tez No: 271680
- Danışmanlar: DR. MÜNEVVER HACIOĞLU YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İntihar, çocukluk çağı travması, dissosiyasyon, impulsivite, Suicide, childhood trauma, dissociation, impulsivity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada, intihar fikri olan ya da girişimde bulunan kadın hastaların sosyodemografik özellikleri ve psikiyatrik tanılarının incelenmesi, çocukluk çağı travması, dissosiyasyon ve impulsivite açısından karşılaştırılması amaçlandı.YÖNTEM: Bu çalışmaya intihar girişimi ya da düşüncesi nedeniyle Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde yatarak tedavi gören kadın hastalar ardışık olarak alındı. Hastalar bilgilendirildikten sonra katılmayı kabul eden 75 hastadan DSM IV-TR tanı ölçütlerine göre kişilik bozukluğu tanısı koyulan 10 hasta ve araştırmayı tamamlamak istemeyen 6 hasta çalışmadan çıkarıldı. Toplam 59 hasta ile araştırma tamamlandı.BULGULAR: İntihar girişimine göre sosyodemografik özellikler, yatış sayıları, intihar planı, intihar düşüncesini paylaşma, şimdiki intihar düşüncesi yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. İntihar girişimi görülmeyen olguların Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği puanları istatistiksel olarak anlamlı yüksekti. İntihar girişimi görülen olguların Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DES) puanları görülmeyen olgulardan istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ) toplam puanı ile DES puanları arasında anlamlı ilişki saptandı. CTQ toplam puanı ile Barratt dikkatle ilgili dürtüsellik puanları arasında pozitif yönde düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmaktadır. İntihar niyetinin bipolar bozuklukta, umutsuzluğun unipolar depresyonda daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca dissosiyatif belirtiler depresyonda bipolardan daha fazla görülmektedir.TARTIŞMA: İntihar fikri ve girişimi olan iki grup karşılaştırıldığında, girişim olan grupta dissosiyatif yaşantılar puanları belirgin derecede yüksek bulunmuştur. Çoçukluk çağı travması ile dissosiyatif yaşantılar ve impulsivite arasında ilişki saptanmıştır. Bu sonuçlar göz önüne alındığında intihar girişimi olan kişilerde, özellikle çocukluk çağı travmalarının sorgulanması; dissosiyatif belirtilerin ve impulsivitenin dikkate alınması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: In this study, the female patients with suicidal attempt or ideation are planned to research for sociodemographic features and psychiatric diagnosis and compare for childhood trauma, dissociation and impulsivity.METHOD: For the study, the female patients hospitalised in the Bakırköy Mental Hospital General Psychiatry Wards after a suicidal attempt or suicidal ideation are consecutively recruited. Of the informed 75 patients, 10 patients that had personality disorder due to the DSM-IV-TR diagnostic criteria and 6 patients that had refused to continue the study exluded. The study had completed with 59 patients.RESULTS: There is no statistically significant difference between suicidal behaviour and sociodemografic variables, the number of hospitalizations, sharing the suicidal ideation and the present suicidal ideation. The subjects without suicidal attempt had statistically significant higher scores from Hamilton Depression Scale. The Dissociative Experiences Scale (DES) scores of the suicidal attempted patients were signifantly higher from suicidal ideated patients. The Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) total scores and DES scores were correlated. Total scores of CTQ and Barratt were positively correlated. Suicidal idea was found higher for bipolar patients and hopelesness was found higher for unipolar depression; also, dissociative symptoms were found higher for depression more than bipolar disorder.DİSCUSSİON: When the suicidal attempted and ideated groups are compared, DES scores of suicidal attempted groups are found higher. There's relationship between childhood trauma with dissociative experiences and impulsivity. As a result, investigation of childhood traumatic experiences of the suicidal patients is important for dissociative symptoms and impulsivity.