Ratlarda deneysel siyatik sinir kesisinin onarılmasında klasik klasik sütür yöntemi ile siyanoakrilat uygulamasının karşılaştırılması
Comparison of nerve repair whit ethylcyanoacrilate and classic suture techniques on experimental peripheral nerve injuries in rats
  1. Tez No: 271690
  2. Yazar: CAMETTİN ATAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER ORHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Rat, siyanoakrilat, periferik sinir, Rat, cyanoacrylate, peripheral nerve
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş: Yıllardır sinir onarımında sınırlı sayıda sütürlü ya da sütürsüz teknikler düşünülmüş olup bu amaçla çok sayıda çeşitli teknikler kullanılmıştır.Amaç: Siyanoakrilat ile yapılan sinir tamirindeki rejenerasyon tamamlanıncaya kadarki süreci diğer yaygın kullanılan mikrosütür teknikleri ile kıyaslamaktır.Gereç ve Yöntemler: Anestezi için intraperitoneal ketamin hidroklorid 15 mg/kg (Ketalar) kullanılmıştır. Traş ve % 10 povidon-iyot ile ameliyat bölgesinin temizliğini takiben, supine pozisyonunda sol ön kalça ve uyluk boyunca longitudinal insizyonla femoral kas ayırılarak sol siyatik sinire ulaşıldı. Sural, peroneal ve tibial sinirlerin trifurkasyonundan 15 mm önce mikromakas ile keskin ve dik olarak kesildi (Resim-2)1. Grupta : Ratlara herhangi bir uygulama yapılmamıştır.2. Grupta: Kesik sinir 10/0 atravmatik naylon sütür marteryali ile uç-uca sütüre edildı.3. Grupta: Siyatik sinir kesisi sonrası 10/0 monoflament naylon sütür ile proksimal ve distal uç tutdurulacak, 2ml enjektore çekilmiş siyanoakrilatdan 0.2 ml uygulandı.Beşinci haftada EMG ve histolojik inceleme yapılmıştır.Bulgular:EMG ve histopatolojik değerlendirmeyle siyanoakrilat grubu ile klasik sütür yöntemi uygulanan grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gösterilememiştir. (p değerleri sırasıyla 0.606, 0.743 ve 0.888) (Tablo 8).Sonuç: Maliyetinin düşük olması, kolay öğrenilebilir olması, cerahi süresini kısaltması siyanoakrilat uygulamasının başlıca avantajlarıdır. Benzer çalışmalarla desteklenmek kaydıyla biz siyanoakrilat uygulamasının tedavide bir seçenek olduğunu belirtiyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim/Objective: The purpose of this study is to compare the regenaration period of nerve repair by using cyanoacrylate with those of other commonly used microsuture techniques.Material and Methods: The left sciatic nerve was reached by separation of the femoral muscle through a longitudinal incision on the anterior aspect of the left hip and the thigh while the rat is in supine position. The sciatic nerve was cut sharply and transversely with a microscissors at the point 15 mm proximal to the trifurcation of sural, peroneal and tibial nerves. (Figure-2)Group 1: No application has done to these ratsGroup 2: The nerve was repaired by end-to-end suturation with a 10/0 atraumatic nylonsuture material.Group 3: The proximal and the distal ends of the cut nerve were sutured by using 10/0monoflament nylon suture material, then 0.2 ml of cyanoacrylate was appliedby using a 2 ml syringe.EMG and histological examination was performed at fifth week.Results: No statistically significant difference between the cyanoacrylate group and the classical suturing group could be shown with EMG and histopathological examination findings (P value is 0.606, 0.743 and 0.888; respectively) (Table 8 ).Conclusion: The main advantages of cyanoacrylate application are its low cost, its decreasing effect on surgical procedure duration and its easy learnability.We recommend cyanoacrylate use if our findings are supported by similar studies.