Ratlarda deneysel osteokondral defektlerde intraartiküler IGF-1 ve hyalüronik asid uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of intraarticular IGF-1 and Hyaluronic Acid in experimental osteochondral lesions of rats
- Tez No: 271691
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSTEMİ YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: IGF-1, hyalüronik asit, kıkırdak, rat, osteokondral defekt, Rats, IGF?1, hyaluronic acid, cartilage, osteochondral defect
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş: Kıkırdak yaralanmalarında iyileşme, kana özgü sitokinler, büyüme faktörleri, kemik iliği hücreleri ve kanın bölgeye geçişine bağlıdır. Büyüme faktörleri içerisinde önemli bir rol üstlenen IGF, son zamanlarda üzerinde araştırmaların yoğunlaştığı moleküllerden biridir. IGF-I kemik hücresinin proliferasyonunu, farklılaşmasını, DNA sentezini, kollajen ve nonkollajen proteinlerin sentezini arttırır. IGF-I epifiz plağında kondrositlerin oluşumunu stimüle ederek kemiğin uzunlamasına gelişimini sağlar. Hyalüronik asidin, in vitro çalışmalarda lökosit fonksiyonlarını azalttığı ve inflamatuvar hücrelerin proliferasyon, migrasyon, kemotaksis ve fagositoz işlevlerini etkilediği gösterilmiştir.Amaç: Bu çalışmada deneysel osteokondral defekt oluşturulan ratlarda insülin-like growth faktor-I ve hyalüronik asidin uygulamalarının sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmada her grupta 15 olmak üzere toplam 45 rat kullanılmıştır. Ratların sağ femurlarının patellar eklem yüzeyinde anestezi altında 1,5 mm çapında ve 2 mm derinliğinde silindirik tam kat osteokondral defekt dril ile oluşturulmuştur. 1. grupta (IGF-1 grubu) defekte, emilebilen jelatin süngere emdirilmiş 15µg/15 µl IGF-1 uygulanmıştır. 2. grupta (HA grubu) defekte, emilebilen jelatin süngere emdirilmiş 80µg HA uygulanmıştır. 3. grupta (kontrol grubu) defekte sadece emilebilen jelatin sünger uygulanmıştır. 6 hafta sonra ratlar sakrifiye edilmiştir ve elde edilen preparatlar histopatolojik olarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Sonuç olarak osteokondral defektlerde IGF-1 uygulamasının HA ve kontrol grubuna kıyasla ve HA uygulamasının kontrol grubuna kıyasla rejenerasyon dokusundaki histopatolojik etkilerinin istatiksel açıdan anlamlı olduğu ortaya konmuştur.Sonuç: IGF-1 uygulaması osteokondral yaralanmalarda kullanılabilecek alternatif bir tedavi yöntemi olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: The healing of cartilage injuries depends on the passage of blood specific cytokines, growth factors, bone narrow cells and blood to the lesion. Insulin like growth factor (IGF?1) is one of the most important growth factors and there are numerous ongoing studies on it. IGF?1 stimulates bone cell proliferation and differentiation, increases DNA, collagen and noncollagen protein synthesis. It improves longitudinal bone growth by stimulating formation of chondrocytes in the growth plate. It has been shown in in vitro studies that hyaluronic acid reduces leucocyte functions and effects inflammatory cells? proliferation, migration, chemotaxis and fagocytosis abilities. The aim of this study is to compare the effects of IGF?1 and hyaluronic acid in an experimental osteochondral defect in rat tibiae.Methods: The rats were divided into three groups (n=15 per group) as follows: the IGF?1 group, hyaluronic acid group, and control group. An osteochondral defect of a diameter of 1.5 mm and a depth of 2 mm was created on patellar joint side of femoral condyles. The IGF?1 group received an absorbable gelatin sponge soaked with 15µg/15 µl of IGF- 1 and the hyaluronic acid group received an absorbable gelatin sponge soaked with 80µg hyaluronic acid. The control group received only an absorbable gelatin sponge. Rats were sacrified at the sixth week and the femur condyles were evaluated histogically.Results: It has been shown that the histological effects of IGF?1 administration in the regeneration tissue was more effective then the hyaluronic acid and control groups.Conclusion: IGF?1 administration can be accepted as an alternative treatment protocol in the treatment of osteochondral defects in the knee joint.