Matriks metalloproteinaz inhibitörü ve/veya düşük sıcaklık faktörlerini ön koşullandırmada kullanmanın donör kalpte iskemi reperfüzyon hasarına etkileri: Deneysel bir model
Effects of preconditioning with a matrix metalloproteinase inhibitor and/or cold storage of donor heart on ischemia-reperfusion injury: An experimental model
  1. Tez No: 271689
  2. Yazar: EVREN ÖZÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: iskemi-reperfüzyon, kalp nakli, Langendorff model, matriks metalloproteinazlar, oksidan stres, soğuk etkisi, ischemia-reperfusion, heart transplantation, Langendorrf model, matrix metalloproteinases, oxidant stres, cold storage
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Kalp transplantasyonu son dönem kalp yetmezliği hastalarında hayat kurtarıcı bir işlemdir. Kalp transplantasyon işlemlerinin esas kısıtlılığını donör kalbi bulma güçlüğü oluşturmaktadır. Günümüzde araştırmacılar, donör havuzunu geliştirecek yöntemler üzerine odaklanmışlardır.Matriks metalloproteinazlar(MMP), özellikle de MMP-2 iskemi reperfüzyon hasarında önemli bir rol oynamaktadır.MMP-2 aktivitesini, endojen yollarla inhibe eden MMP-2 inhibitörlerinin miyokardda oluşan hasarı geri döndürebildikleri gösterilmiştir. MMP-2 inhibitörlerinden biri olan Doksisiklin, farmakolojik bir ajan olarak subantibiyotik dozlarda, MMP-2 inhibisyon aktivitesini göstermektedir. +4 ?C düşük sıcaklık faktörleri ve düşük Ca+2 içeren çözeltilerde, donör kalbinin uzamış iskemi sürelerinde statik saklama yöntemi ile korunmasının, donör kalbi mekanik fonksiyonları üzerinde koruyucu etkisi olacağı düşünülmektedir.Bu çalışmada, Wistar türü sıçanlarda Doksisiklin eklenmiş ve sadece düşük Ca+2 içeren Kreb-Henseleit(KH) solüsyonunda saklanan donör kalplerinin kasılabilirliğinde ne gibi değişimler meydana geldiği, ayrıca Doksisiklin uygulamasının miyokardiyal ödem gelişimi üzerine etkisi ve aritmi insidansı üzerinde ne gibi etkiler oluşturduğu araştırıldı. Bu amaçla, 30 ve 60 dakika statik soğukta saklama solüsyonunda bekletilen 4 ayrı gruba ayrılmış donör sıçan kalpleri kullanıldı.Kalbin kasılabilirliğinde meydana gelen değişimleri incelemek amacıyla, Langendorff sisteminde sol ventrikül içi basınç değerleri kaydedildi ve elde edilen basınç eğrilerinde sistolik değerlerle diastolik değerler arasındaki farklar alınarak SVBD değerleri hesaplandı. Bu basınç eğrileri üzerinden tepeye çıkış süresi değerleri (TP, kasılma süresi) ve tepe (sistolik) değerden SVBD değerinin yarısı kadar basınç azalması için geçen süre değerleri (DT50, yarı gevşeme süresi) hesaplandı. Ayrıca, kalplerin saklama işlemi öncesi ve sonrası ağırlıkları ölçüldü ve Langendorff sistemi ile perfüzyon uygulanırken aritmiler kaydedildi.Doksisiklin eklenen iki grupta, kalp ağırlık değişimlerinin, hipotermik koşullarda saklanan iki gruba göre daha az olduğu görüldü. SVBD değerleri değişiminin, 60 dakikalık iskemi periyodu uygulanan Doksisiklin eklenmiş grupta daha az olduğu görüldü. TP değerlerinin, Doksisiklin eklenmiş iki gruptada düşük izlendi ve iskemi süresi artışına rağmen TP değerlerinde artış görülmedi. Aritmi insidansının, gruplar arasında farklılık göstermediği, ancak Doksisiklin eklenmiş grubun perfüzyon başlangıcı sonrası aritmiye daha az meyilli olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Cardiac transplantation is a life-saving procedure for the patients with end stage heart failure. The major restriction of cardiac transplantation is achieving the available donor heart. Nowadays, the researchers have focused on the methods that expand the donor pool.Matrixmetalloproteinases(MMP), especially MMP-2 has a vital role on ischemia reperfusion injury. It is shown that MMP-2 inhibitors which inhibits activity of MMP-2 via endogenous pathway may reverse the injury on myocardium. Doxycyclin as a pharmacological agent within subantimicrobial dosage has shown its activity of MMP-2 inhibitor. It is assumed that preservation of donor hearts with static storage method in prolonged ischemic periods by the factor of+4 ?C hypothermia and lower Ca+2 included solution may have protective effect on mechanical functions of donor heart.In this study, it was researched what kind of changes on contractility of heart occurred in Wistar rats subject to Krebs-Henseleit (KH) solution with doxycyclin or lower Ca+2 concentration, furthermore doxycyclin administration will develop what kind of effects on the myocardial edema and on the incidence of arrythmia. For this purpose, rats which were stored in static cold solution for 30 or 60 minutes in each four groups were used.For the purpose of researching the changes occurred in heart`s contractility, pressure values inside left ventricle in Langendorff system were recorded and LVDP values calculated by taking the difference between systolic values and diastolic values in obtained pressure curves. Time to peak values (TP, contraction time) and the values (DT50, semi-relaxation time) of time passed for pressure decrease from systolic values as the half of LVDP value were calculated. Furthermore, isolated rat hearts were weighed before and after the storage procedure and during perfusion with Langendorff system,and also arrhythmias were recorded.In two groups with doxycycline, heart weight changes were less than the other two group with hipothermic storage. It was observed that LVPD values changes were better in the doxycyclin group stored in 60 minutes. TP values were lower for both doxycyclin groups, although the ischemic period increased, TP values were in the same level. Arrhythmia incidence between the groups were not significantly different, however it is observed that each doxycyclin group had less tendency for arrhythmia after the beginning of the perfusion.