Cıaglıa blue rhino tekniği ile fiberoptik bronkoskopi kullanılan ve kullanılmayan perkütan trakeotomolgularının karşılaştırılması
To compare the patients underwent tracheotomy with and without fiberoptic bronchoscopy
  1. Tez No: 271743
  2. Yazar: ŞULE BATÇIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SÜREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Anesthesiology and Reanimation, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Perkütan dilatasyonel trakeotomi, Ciaglia Blue Rhino, fiberoptikbronkoskopi, Percutaneous dilatational tracheotomy, Ciaglia Blue Rhino, fiberopticbronchoscopy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalımamızın amacı; fiberoptik bronkoskopi destei ile ve fiberoptik bronkoskopidestei olmadan gerçekletirilen trakeotomi uygulamalarımızın hastalar arasında bazıdeerler açısından karılatırılmasıdır. GKS skoru, ventilatöre balı kalınan gün sayısı,trakeotominin YBÜ'nde kaçıncı günde açıldıı, uygulama süresi ve uygulayıcınınnitelii, trakeotomi öncesi ve sonrası kan gazı deerleri, komplikasyonlar, YBÜ'ndekalı süresi ve çıkı durumları (hastalardaki eksitus ve taburcu olma sonuçları)karılatırılan parametrelerdir.Hastane Etik Kurul onayı alındıktan sonra, hastanın bilinci açıksa kendisinden bilinciaçık deilse birinci derece yakınlarından aydınlatılmı onamları alınarak çalımayadahil edildiler. Hastalar rastgele 30'arlı 2 gruba ayrıldı. Fiberoptik bonkoskopi eliindePDT uygulanan hastalar Grup I, fiberoptik bronkoskopi olmadan PDT uygulananhastalar ise Grup II olarak adlandırıldı. Gruplarda perkütan dilatasyonel trakeotomiteknii olarak Ciaglia Blue Rhino yöntemi uygulandı. Entübe ve mekanik ventilatörebalı hastalara 2 mg/kg propofol, 1 g/kg fentanil ve 0.1 mg/kg veküronyum ilegenel anestezi uygulandı. Kontrendikasyon yoksa hastanın omuzları altına rulo konarakba ve boyun ekstansiyona getirildi.Hastaların demografik verileri, GKS skoru, ventilatöre balı kalınan gün sayısı,trakeotominin YBÜ'nde kaçıncı günde açıldıı, uygulayıcının nitelii, youn bakımünitesinde kalınan süre, komplikasyonlar, çıkı durumları (hastalardaki eksitus vetaburcu olma sonuçları ) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı.Trakeotomi öncesi kan gazı deerleri arasında anlamlı fark bulunmamıken trakeotomisonrası Grup II'de SAT O2'de meydana gelen artı istatistiksel olarak anlamlıydı.Trakeotomi sonrası Grup I'de PaCO2'de meydana gelen artı ve Grup II'de PaCO2'demeydana gelen düü ise istatiksel olarak anlamlı bulunmadı. Grup II'de komplikasyongörülme oranı daha fazlaydı ancak istatistiksel olarak anlamlı deildi. Uygulama süresiise Grup I'de, Grup II'ye göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu.Sonuç olarak Ciaglia Blue Rhino perkütan trakeotomi yönteminin fiberoptikbronkoskopi eliinde gerçekletirilmesinin uygulama süresini uzattıı fakat bununkomplikasyon açısından bir sorun oluturmadıı anlaılmıtır.
Özet (Çeviri)
Our aim in this study is to compare the patients underwent tracheotomy with andwithout fiberoptic bronchoscopy. The compared parameters are GKS scores, number ofdays due to mechanical ventilator, length of stay in the intensive care unit (ICU), thedays stayed in ICU before PDT, duration of procedure, status of person who performedthe procedure, pre and post tracheostomy blood gases values, complications, dischargestatus (exitus, sequel and healthy ).After the acknowledgment of Hospital Ethic Organization patients were included to thestudy after written consent of themselves or their relatives. Patients were randomlyseperated to the two groups. Each group included 30 patients. The patients underwenttracheotomy with fiberoptic bronchoscopy were named as Group I and withoutfiberoptic bronchoscopy were named as Group II. Ciaglia Blue Rhino technique wasperformed in both groups for percutaneous dilatational tracheotomy. The patients wereapplied 2 mg/kg, propofol, 1?g/kgfentanyl and 0.1 mg/kgvekuronium for sedation andanalgesia. Patient?s head and neck were held extention position by putting a roll undertheir shoulders.There was no statistically significant differences between demografic data, GKS scores,number of days due to mechanical ventilator, length of stay in ICU, the days stayed inthe ICU before PDT, status of person who performed the procedure, complications,discharge status (exitus, sequel, healthy) and pre tracheotomy blood gases values inboth groups. Although rates of complications was more detected in Grup II was notstatistically significant. Increases of post tracheotomy SAT PaO2 in Group II wasstatistically significant. Increases of post tracheotomy PaCO2 in Group I and decreasesof PaCO2 in Group II were not statistically significant. Duration of procedure was foundhigher in Group I than Group II.In conclusion, it is shown that Ciaglia PDT technique assisted with fiberopticbronchoscopy lead to lenghten in duration of procedure but not lead to increases incomplications. It is also understood that without fiberoptic bronchoscopy PDT lead toincrease in post tracheotomy SAT PaO2 values.