Cıaglıa blue rhino teknigi ilefiberoptik bronkoskopi kullanılanve kullanılma yan perkütantrakeotomi olgularınınkarşılaştırılması
To compare the patients underwent tracheotomy with and withoutfiberoptic bronchoscopy
- Tez No: 743311
- Danışmanlar: UZMAN MUSTAFA TAYFUN ALDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Percutaneous dilatational tracheotomy, Ciaglia Blue Rhino, fıberoptic bronchoscopy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Bezm-i Alem Vakıf Gureba Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışmamızın amacı; fiberoptik bronkoskopi desteği ile ve fiberoptik bronkoskopi desteği olmadan gerçekleştirilen trakeotomi uygulamalarımızın hastalar arasında bazı değerler açısından karşılaştırılmasıdır. GKS skoru, ventilatöre bağlı kalınan gün sayısı, trakeotominin YBÜ'nde kaçıncı günde açıldığı, uygulama süresi ve uygulayıcının niteliği, trakeotomi öncesi ve sonrası kan gazı değerleri, komplikasyonlar, YBÜ'nde kalış süresi ve çıkış durumları (hastalardaki eksitus ve taburcu olma sonuçları) ·· karşılaştırılan parametrelerdir. Hastane Etik Kurul onayı alındıktan sonra, hastanın bilinci açıksa kendisinden bilinci açık değilse birinci derece yakınlarından aydınlatılmış onaroları alınarak çalışmaya dahil edildiler. Hastalar rastgele 30'arlı 2 gruba aynldı. Fiberoptik bonkoskopi eşliğinde PDT uygulanan hastalar Grup I, fiberoptik bronkoskopi olmadan PDT uygulanan hastalar ise Grup II olarak adlandınldı. Gruplarda perkütan dilatasyonel trakeotomi tekniği olarak Ciaglia Blue Rhino yöntemi uygulandı. Entübe ve mekanik ventilatöre bağlı hastalara 2 mg/kg propofol, 1 ı..ıglkg fentanil ve 0.1 mg/kg veküronyum ile genel anestezi uygulandı. Kontrendikasyon yoksa hastanın omuzları altına rulo konarak baş ve boyun ekstansiyona getirildi. Hastaların demografik verileri, GKS skoru, ventilatöre bağlı kalınan gün sayısı, trakeotominin YBÜ'nde kaçıncı günde açıldığı, uygulayıcının niteliği, yoğun bakım ünitesinde kalınan süre, komplikasyonlar, çıkış durumları (hastalardaki eksitus ve taburcu olma sonuçları ) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Trakeotomi öncesi kan gazı değerleri arasında anlamlı fark bulunmamışken trakeotomi sonrası Grup II'de SAT 0 2 'de meydana gelen artış istatistiksel olarak anlamlıydı. Trakeotomi sonrası Grup I'de PaC02'de meydana gelen artış ve Grup Il'de PaCOı ' de meydana gelen düşüş ise istatiksel olarak anlamlı bulunmadı. Grup II' de k om plikasyon görülme oranı daha fazlaydı ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Uygulama süresi ise Grup I' de, Grup II'ye göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Sonuç olarak Ciaglia Blue Rhino perkütan trakeotomi yönteminin fiberoptik bronkoskopi eşliğinde gerçekleştirilmesinin uygulama süresini uzattığı fakat bunun koroplikasyon açısından bir sorun oluşturmadığı anlaşılmıştır. Anahtar keliıneler: Perkütan dilatasyonel trakeotomi, Ciaglia Blue Rhino, fiberoptik bronkoskopi
Özet (Çeviri)
Our aim in this study is to compare the patients underwent tracheotomy with and without fıberoptic bronchoscopy. The compared parameters are GKS scores, number of days due to mechanical ventilator, length of stay in the intensive care unit (ICU), the days stayed in ICU before PDT, duration of procedure, status of person who performed the procedure, pre and post tracheostomy blood gases values, complications, discharge status ( exitus, sequel and healthy ). After the acknowledgment of Hospital Ethic Organization patients were included to the study after written consent of themselves or their relatives. Patients were randomly seperated to the two groups. Each group included 30 patients. The patients underwent tracheotomy with fıberoptic bronchoscopy were named as Group I and without fıberoptic bronchoscopy were named as Group II. Ciaglia Blue Rhino technique was performed in both groups for percutaneous dilatational tracheotomy. The patients were applied 2 mg/kg, propofol, Iııglkgfentanyl and 0.1 mg/kgvekuronium for sedation and analgesia. Patient's head and neck were held extention position by putting a roll under their shoulders. There was no statistically significant differences between demografıc data, GKS scores, number of days due to mechanical ventilator, length of stay in ICU, the days stayed in the ICU before PDT, status of person who performed the procedure, complications, discharge status (exitus, sequel, healthy) and pre tracheotomy blood gases values in both groups. Although rates of complications was more detected in Grup II was not statistically signifıcant. Increases of post tracheotomy SAT Pa02 in Group II was statistically signifıcant. Increases of post tracheotomy PaC02 in Group I and decreases of PaC02 in Group II were not statistically signifıcant. Duration of procedure was fo und higher in Group I than Group IL In conclusion, it is shown that Ciaglia PDT technique assisted with fıberoptic bronchoscopy lead to lenghten in duration of procedure but not lead to increases in complications. It is also understood that without fıberoptic bronchoscopy PDT lead to increase in post tracheotomy SAT Pa02 values.