Karotis arter stenozlarında endovasküler tedavi, erken ve geç takip sonuçları
Early and late outcomes of carotid artery stenting
- Tez No: 271774
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: endovasküler tedavi, distal koruma filtresi, inme, karotis arter stenozu, karotid endartrektomi, carotid artery stenosis, carotid endarterectomy, distal protection diveces, endovaskular treatment, stroke
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Tüm inmelerin en önemli sebebi, karotis arterlerin aterosklerotik hastalığıdır. Karotis arter darlıklarında endovasküler tedavi, karotid endarterektomiye göre daha az invaziv, minör riskler ve yüksek cerrahi riskli hastalardaki takip dönem riskleri yönünden, cerrahiden daha emniyetlidir. Bu çalışmada, ünitemizde 21 hastaya uygulanan karotis arter endovasküler tedavisinin, erken ve geç takip sonuçlarını bildirmeyi amaçladık.Çalışmamızda 2006 ve 2010 tarihleri arasında 21 hastanın 21 lezyonuna, endovasküler tedavi uygulanmıştır. Hastalarımızın yaşları 41 ile 91 arasında değişmekte olup, yaş ortalaması 65 dir (SD 13,2). Hastaların 17'inde (%81) hipertansiyon, 8 'inde (%38) diabetes mellitus, 8 'inde (%38) koroner arter hastalığı, üçünde (%14) koroner bypass öyküsü, 6'sında (%29) hiperlipidemi, 8 'inde (%38) sigara içme öyküsü, 1'inde karotis endarterektomi öyküsü bulunmaktadır. Hastaların 1'i (%5) asemptomatik, 20'si (%95) semptomatik grup içerisindeydi. Tüm işlemlerde transfemoral yolla koruma şemsiyesi kullanılarak kendiliğinden genişleyen stentler ve gerekli görülürse balon dilatasyon uygulandı. Tüm hastalara işlem öncesi ve sonrası aspirin ve klopidogrel verildi ve işlem sırasında heparin infüzyonu yapıldı. Tüm hastalara 3,6,12. aylarda rutin doppler US kontrolü yapıldı. Anjiyografik başarı stentleme sonrasında çapta %10'dan az rezidüel darlık olması olarak tanımlandı. Stentleme işleminde teknik başarı %100 elde edildi. Ortalama takip süresi 10 aydır. İşlem sonrası bir hastada (%5) SVO gelişti. Bu hasta işlemden yaklaşık 12 ay sonra kaybedildi. Bir hasta işlemden 11 gün sonra MI nedeniyle kaybedildi. Bir hastada (%5) restenoz saptanmıştır. Bir hastada sadece PTA uygulanmış olup 4 ay sonra rekürren darlık gelişmesi nedeniyle tekrar PTA uygulandı. Ancak işlemden 21 ay sonra tekrar darlık gelişti.Karotis arter aterosklerotik darlıklarda endovasküler stentleme işlemi, karotid endarterektomiye giderek artan oranda alternatif olarak gösterilmektedir. Özellikle yüksek cerrahi risk taşıyan hasta grubunda tek seçenek olarak görülmektedir. Son dönemde distal koruma filtrelerinin gelişmesi ile karotis arter stentleme işlemi daha güvenilir ve etkili bir yöntem olmuştur.
Özet (Çeviri)
The most important reason of all strokes is carotid artery atherosclerotic disease. Endovascular treatment of carotid artery stenosis is safer than the high surgical risk patients who has less invasive carotid endarterectomy.In this study, we aimed to report the results of early and late follow-up of 21 patients underwent carotid artery endovascular therapy in our unit.In our Study, 21 lesions of 21 patients between 2006 and 2010, endovascular treatment was applied. Our patients ages ranged from 41 to 91, mean age is 65 (SD 13.2). 17% of the cases (81%) hypertension, 8 'patients (38%) diabetes mellitus, 8'patients (38%) coronary artery disease, 3'patients (14%) a history of coronary artery bypass grafting, 6'patients (29%) hyperlipidemia, 8'patients (38%) smoking history, 1 patient has a history of carotid endarterectomy. 1 of the cases is (5%) asymptomatic and 20'u (95%) symptomatic. All procedures were performed through long transfemoral way with using protection device, self-expandbl stents and ballon dilatation. All patients were given aspirin and clopidogrel before and after the procedure and heparin infusion during the procedure was performed. All of the patients at 3, 6, 12 months of routine Doppler U.S were controlled. Angiographic success, less than 10% residual diameter stenosis after stenting was defined as being. 100% technical success was achieved in the process of stenting. The average follow-up period was 10 months. After the procedure, 1 (5%) patients developed stroke. This patient died about 12 months after the procedure. One patient died due to MI 11 days after the procedure. One patient (5%) had restenosis. One patient had recurrent stenosis due to the development of PTA has been applied twice, re-stenosis developed 21 months after the procedure.Endovascular stenting of carotid artery stenosis in atherosclerotic increasingly process is shown as an alternative to carotid endarterectomy. Especially high-risk group of patients for surgery are seen as the only option. Recently, carotid artery stenting with distal protection filters, the development process has become more reliable and effective method.