OSAS tanısı ile CPAP tedavisi alan hastalarda Kompleks Uyku Apne Sendrom sıklığı ve etkileyen faktörler
The prevalence of Complex Sleep Apnea Syndrome in patients with OSAS taking CPAP treatment and the affecting factors
  1. Tez No: 271822
  2. Yazar: TÜLAY KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDANUR EKİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: CompSAS, OSAS, CPAP, CompSAS, OSAS, CPAP
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sürekli pozitif havayolu basınç (CPAP) tedavisi gören Obstrüktif Uyku ApneSendrom (OSAS) hastalarında ortaya çıkan ya da artan santral apne ve/veya yenigelişen Cheyne-Stokes Solunumu varlığı Kompleks Uyku Apne Sendromu(CompSAS) olarak adlandırılmıştır.Biz de çalışmamızda CPAP titrasyonu uygulanan OSAS hastalarında ortaya çıkanCompSAS sıklığını ve bunu etkileyen faktörleri araştırmayı amaçladık. Orta ya daağır dereceli OSAS tanısı olan 75 hastanın ilk tanısal ve CPAP titrasyonçalışmasındaki polisomnografi kayıtları incelendi. Ayrıca hastalara solunumfonksiyon testleri (SFT), gündüz istirahatte arter kan gazı (AKG) ve biyokimyasalkan tetkikleri yapıldı. Son bir aydaki uyku kalitesini gösteren Pittsburg Uyku Kalitesiİndeksi (PUKİ), gündüz uykululuk durumunu ölçen Epworth Uykululuk Skalası(ESS), yaşam kalitesini ölçen Medical outcome survey-short form 36 (SF-36) vemental durum düzeyini tespit eden Standardize Mini Mental Test (SMMT) anketleriuygulandı.Biz 75 OSAS hastasının 15'inde (%20) CompSAS geliştiğini tespit ettik. HastalarıCompSAS ve OSAS olarak iki gruba ayırdık. Her iki grubun yaş ortalamaları,cinsiyet, eğitim durumu, aylık gelir dağılımları, Body Mass Indeks (BMI) arasındafark saptamadık. CompSAS grubunda serum LDL kolesterol düzeyi diğer gruptanönemli derecede yüksekti. Ayrıca CompSAS grubunda santral apneler uyku sırasındaNREM evresi ve supin pozisyonda daha sık olarak gözlendi.Sonuç olarak serum LDL kolesterol yüksekliği CompSAS gelişimi için bir riskfaktörüdür. Ayrıca CompSAS hastalarında uyku pozisyonunun düzenlenmesiönemlidir. Serum LDL kolesterol düzeyi yüksek olan CompSAS hastalarıkardiovasküler hastalık riski yönünden daha detaylı değerlendirilmelidir. CompSASve kardiyovasküler hastalık risk ilişkisinin daha detaylı araştırılması için prospektifve daha geniş kapsamlı takip çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Emerging or increasing central apnea and / or newly developed Cheyne-Stokesbreathing in Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) patients taking Continuouspositive airway pressure (CPAP) treatment was called as Complex Sleep ApneaSyndrome.In our study we aimed to investigate the prevalence of CompSAS in OSAS patientstaking CPAP titration study and the factors affecting it. Polysomnography recordingsfrom initial diagnostic and CPAP titration studies of 75 moderate-to-severe OSASpatients were analyzed. Moreover respiratory function tests, daytime resting arterialblood gases and biochemical blood tests were performed. Pittsburgh Sleep QualityIndex (PSQI) in order to assess sleep quality and disturbances over a 1-month timeinterval, Epworth Sleepiness Scale (ESS) in order to assess the daytime sleepinessscore, Medical outcome survey-short form 36 (SF-36) in order to assess the qualityof life and Mental State Examination (MMSE) in order to assess mental status, wereapplied.From 75 OSAS diagnosed patients,15 (20%) of them found to developed CompSAS.The patients were divided into two groups as CompSAS and OSAS. The two groupsdid not significantly differ for any of the parameters related to mean age, gender,education level, income distribution and body mass index (BMI). Serum LDLcholesterol level was significantly higher in CompSAS group. Also central apneawas observed more frequently during NREM stages of sleep and in the supineposition in CompSAS group.As a result, high serum LDL cholesterol is a risk factor for the developmentCompSAS. Also for the patients with CompSAS arranging the sleeping position isimportant. CompSAS patients with high serum LDL cholesterol level should bevifurther evaluated for cardiovascular disease risk. Further prospective and large scalefollow-up studies are required to assess the presence of cardiovascular riskaccompanying CompSAS.