Vitiligo hastalarında çölyak hastalığı sıklığı
Prevalence of celliac disease in vitiligo patients
- Tez No: 271823
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA GÜLİTER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Çölyak hastalığı, vitiligo, prevelans, Celiac disease, vitiligo, prevalance
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Çölyak hastalığı (ÇH) genetik olarak yatkın bireylerde gluten alımı ile ince barsaklarda oluşan otoimmün inflamatuar bir hastalıktır. Genellikle çok çeşitli semptom ve bulgulara neden olabildiğinden ÇH tanısının konulması zor olabilmektedir. Otoimmün faktörlerin önemli rol oynadığı vitiligo, epidermal melanositlerin kaybına bağlı depigmentasyon ile ilişkilidir. Pek çok otoimmün hastalığın vitiligo ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, vitiligosu olan olgularda ÇH sıklığını saptamaktır.Hastalar ve Yöntem: Altmış bir vitiligo hastasının 32'si (% 52,4) kadın, 29' u (% 47.6) erkek; 119 sağlıklı gönüllünün 58' i (% 48.7) kadın, 61' i (% 51.3) erkekti. Bütün katılımcıların doku transglutaminaz (tTG) IgA ve tTG IgG antikorlarının serum düzeyleri ölçüldü. Bu iki antikordan en az birinin pozitif olması durumunda endoskopi ile duodenum ikinci kesiminden mukozal biyopsiler alındı.Bulgular: Çalışma grubunun yaş ortalaması 34.63±13.28 yıl, beden kitle indeksleri (BKI) ortalaması 25.88±4.65 kg/m² idi. Kontrol grubu yaş ortalaması 37.20±7.22 yıl, BKI ortalaması 25.69±4.64 kg/m²'idi. Çalışma grubu ile kontrol grubu arasında yaş ve BKI bakımından anlamlı bir fark yoktu (sırası ile p=0.16, p=0.80). Hasta grubu ve kontrol grubundan birer bireyde tTG IgA ve tTG IgG pozitif bulundu. Her ikisinin de duodenal biyopsi sonuçları, histopatolojik olarak ÇH ile uyumluydu. Vitiligo grubu ile kontrol grubu arasında ÇH sıklığı bakımından fark yoktu (p=0.56).Sonuç: Vitiligo hastalarında ÇH sıklığı kontrol grubundakine benzerdi. Örneklemimiz küçük olduğu için, sonuçlarımız daha büyük ölçekli çalışmalarla doğrulanmalıdır. Ancak, vitiligo hastalarında rastlantısaldan daha sık ÇH olabileceği akılda tutulmalı ve böyle hastalar erken tanı için araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim and Backround: Celiac disease (CD) is an autoimmune inflammatory disease of the small intestine, resulting from gluten ingestion in genetically susceptible individuals. The diagnosis can be difficult to make, because CD may cause the wide variety of signs and symptoms. Vitiligo, in which autoimmune factors play important roles, is associated with depigmentation due to loss of epidermal melanocytes. It is known that several autoimmune diseases are related to vitiligo. The aim of this study was to determine the prevalence of CD in patients with vitiligo.Patients and Methods: Of 61 patients with vitiligo, 32 (52.4%) were female and 29 (47.6%) were male; of 119 healthy volunteer, 58 (48.7%) were female and 61 (51.3%) were male. Serum levels of tissue transglutaminase (tTG) IgA and tTG IgG antibodies were measured for all participants. If at least one of the antibodies was positive in sera, mucosal biopsies were taken from second part of the duodenum via endoscopy.Results: The mean age was 34.63±13.28 years and the mean BMI was 25.88±4.65 kg/m² in the study group. In the control group, the mean age was 37.20±7.22 years and the mean BMI was 25.69±4.64 kg/m². There was no statistically significant differences with regard to the mean age and BMI between the study and the control groups (p=0.16, p=0.80, respectively). It was found that tTG IgA and tTG IgG serology was positive in one individual from each group (1.63%, 0.84%, respectively). The duodenal biopsy results of these two individuals were consistent with CD histopathologically. There was no statistically significant difference between the groups with regard to the prevalance of CD (p=0.56).Conclusion: CD prevalance in vitiligo patients was similar to that in the control group. Since our sample size was small, the findings must be confirmed by further studies with larger sample sizes. However, it should be kept in mind that CD may be seen more often in vitiligo patients than coincidental and all such patients should be evaluated for early diagnosis of CD.