Erken artritli hastaların klinik ve laboratuvar yönünden tanımlanması ve başlangıç laboratuvar değerlerinin prognoza etkisi
The definition of patients with early arthritis in cilinical and laboratary aspects and the effect of initial laboratary valves to the prognose
- Tez No: 271849
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Erken artrit, romatoid artrit, otoantikorlar, 2010 EULAR/ACR RA sınıflandırma kriterleri, Early arthritis, rheumatoid arthritis, auto antibodies, 2010 EULAR/ACR classification criteria for RA
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Erken artrit klinik ve radyolojik hasarın görülmediği dönemdir. Bu dönemin süresi kesin olmamakla beraber semptom süresi iki yıl ve altında olarak kabul edilmektedir. Erken artrit çoğunlukla romatoid artrit ile ilgilidir. Romatoid artrit (RA) nedeni bilinmeyen, karakteristik özelliğini daha çok periferik eklemlerde gösteren, kronik, progresif, eroziv artrit ile seyreden, otoimmün, inflamatuar artritler arasında en sık görülen sistemik bir hastalıktır. Hastalık eklemlerde ciddi deformiteler ve sakatlıklar meydana getirerek yaşam kalitesini azaltmakta ve erken ölümlere neden olmaktadır. Hastalığın erken tanısı ve tedavisi ile eklem hasarının durdurulabileceği gösterilmiştir. Bundan dolayı son dönemde yapılan çalışmaların çoğu bu ciddi sonuçları olan hastalığın radyolojik hasar gelişmeden önce tanımlanması ve erken tedavisi üzerine yoğunlaşmıştır. Biz bu çalışmamızda, bilim dalı polikliniğimize başvuran erken artrit hastalarının, klinik ve laboratuvar tanımlanması, tanı konulma süreleri, gecikme süresi, tanı gecikme nedenlerini ortaya koymayı ve içlerinde RA tanısı alan hastaların başlangıç laboratuvar değerleri, bunların prognoza etkisini ortaya koymayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmamıza 70'i RA hastası olmak üzere 112 erken artrit hastası dahil edilmiştir. Hastaların başlangıç semptomu, semptom süresi, sabah tutukluğu, ekstremite başlangıç şekli ve dağılımı, semptom başlangıç, kliniğe başvuru ve tedavi tarihi, gecikme nedenleri, eşlik eden hastalıklar, aile, sigara, ilaç kullanma öyküsü sorgulandı. Başlangıç vizitte CRP, ESR, anti-CCP, RF, ANA, CBC çalışıldı, el grafileri değerlendirildi. Hastalar en az bir yıl olmak üzere iki yıl takip edildi. Tedavinin en az birinci yılında kontrol anti-CCP ve RF düzeyine bakıldı.Bulgular: Hastalık daha çok üst ekstremiteden, kronik, poliartrit, simetrik şeklinde başlamaktadır. Hastaların % 52,9'unda RF, % 65,7'sinde anti-CCP, % 15,7'sinde ANA, % 64,3'ünde CRP, % 72,9'unda ESR pozitifliği ve % 64,3'ünde radyolojik değişiklik bulunmuştur. Tanı gecikmesi ortalama 21 hafta olup daha çok hastaların geç başvurularından kaynaklanmaktadır. Tedavi ile RF'de % 64,5, anti-CCP'de % 11,4 oranında düşüş saptandı.Sonuç: Anti CCP ve RF varlığı, sigara kullanımı, başlangıçta yüksek CRP ve ESR, poliartiküler eklem tutulumu ile hastalığın başlangıcı ve bir saatten uzun süren sabah katılığı olan hastaların takip sonunda radyolojik hasarı daha fazla bulundu. Üç aydan daha kısa sürede tedavinin başlandığı hastalarda radyolojik hasar daha azdı. Üç aydan daha geç tanı konulup tedavi alan hastalarda radyolojik hasar 4,5 kat daha fazla görüldü.
Özet (Çeviri)
Purpose: Early arthritis is the period when the clinical and radiological damages are not seen. Although the duration of this period is not definite, the duration of symptom is considered as two and less than two years. Early arthritis is mostly related to rheumatoid arthritis. RA is a systemic disease whose etiology is not known, which shows its characteristic features mostly in peripheral joints, and which continues as chronically, progressively, erosive, and which is the most common one among the autoimmune inflammatory arthritis. The disease decreases the quality of life by causing severe deformities and disabilities and it causes early deaths. It has been shown that the joint damage can be stopped by the early diagnose and treatment of the disease. Therefore, most of the recent studies have been focused on diagnosing and early treatment of this disease which has severe results. In our study, we aimed to clarify the clinical and laboratory definitions, diagnostic durations-delaying duration, the reasons of diagnosing delays of the early arthritis patients who has applied to our Rheumatology and Immunology Center.Material and Method: In our prospective study 112 early arthritis patients 70 of whom were RA patients and a control group of 31 patients who were resistant to DMARD treatment were included. The patients? initial symptom, symptom duration, morning stiffness, delivery and predilection of the extremities, comorbidity, the history of family, smoking, and the drug using were investigated. At the initial visit CRP, ESR, anti-CCP, ANA, and CBC were studied and hand graphics were scored. Patients were followed by minimum one maximum two years. At least at the first year of the treatment, the control anti-CCP and RF levels were studied.Results: The disease mostly onsets in upper extremities in a chronic, polyarthritis and symmetric way. 52.9% for RF, 65.7% for anti-CCP, 15.7% for ANA, 64.3% for CRP, and 72.9% for ESR positivity and 64.3% for radiologic damage of the patients were found in our study. The delay of diagnose is averagely 21 weeks and generally it is due to the late applying of the patients. At the first year of the treatment the decrease of 64.5% for RF and 11.4% for anti-CCP were detected.Conclusion: Anti-CCP, RF, smoking, CRP, ESR, the onset of the disease in polyarthritis and upper extremity, and being more than one hour of morning stiffness increase the radiologic damage, but the disease?s being chronic onset and the late diagnose of the disease more than 3 months are most important reasons of radiologic damages. The late diagnose of the disease more than 3 months increases the radiologic damage 4.5 times.