Juvenil romatoid artritli hastalarda doğal seyir ve prognoz
Natural course and prognosis of patients with juvenile rheumatoid arthritis
  1. Tez No: 282557
  2. Yazar: ALİ TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: çocuklar, juvenil romatoid artrit, prognoz, remisyon, children, Juvenile rheumatoid arthritis, prognosis, remission
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Juvenil romatoid artrit, çocukluk çağının en sık görülenromatizmal hastalığı olup bir çok sistemdeki klinik bulguların yanı sıra en önemli özelliği idiopatik kronik enflamatuar sinovitistir (1,2). Böylece hastalarımızın mevcut durumu ile hastalıklarının yaşam kalitesine ve vücut işlevsel fonksiyonlarını değerlendirerek ne oranda yapısal zarar meydana getirdiğini belirlemektir. Böylece diğer toplumlarla arasındaki ortak ve farklı durumlarını ortaya koymak mümkün olacaktır.Amaç: Juvenil romatoid artiritli hastaları değerlendirirerek bölgemizdeki hasta popülasyonunun demografik, klinik ve laboratuar olarak özelliklerini ortaya koymak ve bu uzun soluklu hastalığın uzun dönem takibiyle ne gibi sonuçlar ortaya çıktığını belirlemektirMetod: Bu çalışma Uluslararası Romatoloji Birliği kriterlerine (3) göre tanı almış juvenil romatoid artiritli hastalar arasında yürütülmüş retrospektif bir çalışmadır. Çalışmada 124 hastanın dosyası incelendi ve 97 hasta çalışmaya dahil edildi. Takip süresi en az bir yıl olanlar çalışmaya dahil edildi. Hastaların cinsiyeti, aile öyküsü, hastalığın başlangıç yaşı, hastalığın tanı yaşı, hastaların takip süreleri, takip türesince aldığı tedaviler, hastaların tam kan sayımları eritrosit sedimentasyon hızı, C-reaktif protein, anti nükleer antikor, romatoid faktör, tetkik sonuçlarına bakıldı. Takibi esnasında insan lökosit antijen -B27 değerlendirmesi yapılan hastaların sonuçları kayıt edildi. Hastalar vizitlerdeki muayenesinde çocukluk çağı sağlık değerlendirme anketi (childhood health assesment questionaire-disability index Turkish version) (1), yine poliklinik muayenelerinde görsel ağrı skorlaması hastaya ve doktora göre belirlendi (98). Hastaların ilk tanı anındaki ve son müracaatlarındaki hastalık aktivite skoru (Disease activity score ) hesaplandı ve karşılaştırıldı.Bulgular: Bu hastaların 36'sı (%37,1) erkek, 61'i (%62,9) kızdı. Kız:erkek oranı yaklaşık olarak 3:2 idi. Bu hastaların 35'i (%36,0) oligoartiküler, 38'i (%39,1) poliartiküler, 8'i (%8,2) sistemik, 7'si (%7,2) entesitle ilişkili artrit, 9'u (%9,4) diğer artirit grubunu oluşturmaktadır. Hastalığın başlangıç yaşı ortalama 5,6±3,9 yıl, hastalığın tanı yaşı ortalama 7,05 ±4,03 yıldır. Ortalama takip süresi 5,1±3,2 yıldır. Hastaların onikisinde (%12,4) anti nükleer antikor pozitifliği mevcut olup en yüksek antinükleer antikor pozitifliği oligoartikülerdir. Hastaların 3'ünde (%14,5) insan lökosit antijeni-B27 pozitif bulunmuştur. Hastaların 13'ü (%13,4) tam remisyonda, 56'sı (%57,7) parsiyel remisyonda, 28'i (%28,9) aktif olarak bulundu. Hastaların çocukluk çağı sağlık değerlendirmesi ve yetersizlik indeksi (Childhood healt assesment questionaire- disability index) frekans dağılımına göre %53,1'inde günlük yaşamsal aktiviteler yönünden herhangi bir zorluk yok iken, %17,7'sinde hafif düzeyde, %21,9'unda orta düzeyde, %7,3'ünde ağır düzeyde zorluk mevcuttur.Sonuç: Bu çalışmada, bizim bölgemiz hasta populasyonuyla diğer toplumlar ve ülkemizin diğer bölgelerindeki juvenil romatoid artiritlili hastaların klinik bulgular karşılaştırıldığında benzer ve farklı durumlar mevcuttur. Çalışmamız sonucu alt grup dağılımında diğer toplumlarla farklılıklar ve hastalık süreci boyunca düşük üveit ve düşük anti nükleer antikor pozitifliği sıklığı olarak bulunmuştur. Tanı anındaki hastalık aktivite skoru yüksek olan hastalarda, hastalığın aktivasyonu arasında doğru orantılı bir ilişki mevcuttur. Prognoz oligoartiküler grup için ve entesit ilişkili artrit için daha iyi bulunmuştur. Bu çalışmamız juvenil romatoid artrit seyrinde genetik ve çevresel faktörlerin de rol alabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Background: Juvenile rheumatoid arthritis is the most common childhood rheumatological disease that the most important feature of it is idiopathic chronic inflammatory synovitis beside clinical signs (1,2). We tried to define the damage of this disease for body functiones and life quality with estimating of functional current status of patients. Therefore it is possible to show the different and common features of juvenile rheumatoid arthritis in other societies.Aim: To determine the demographic, clinical and laboratory features of patients with juvenile rheumatoid arthritis in Cukurova area and present the results of long term follow up.Material and Method: A retrospective study was done in patients diagnosed with International League of Associations for Rheumatology criteria for juvenile rheumatoid arthritis (3). 124 hospital records were investigated retrospectively and 97 patients being followed for one year were included to the study. Gender, family history, age at diagnosis, duration of disease, following period, medication, complet blood count, erythrocyte sedimentation rate, C reactive protein, anti nuklear antibodies, rheumatoid factor and Human Leukocyte Antigen-B27 were recorded. Childhood health assesment questionaire-disability index Turkish version (1), Visual Analog Scala-Patients and Doctors scores were measured. Disease activity score which was at first diagnosis and the last visit was evaluated and compared.Results: 36 (37,1 %) of patients were male and 61 (62,9 %) of patients were female. Approximately female to male ratio was 3:2. 35 (36,0 %), 38 (39,1 %), 8 (8,2 %) and 7 (7,2 %) of patients had oligoarticular, poliarticular, systemic juvenile rheumatoid arthritis and enthesitis-related arthritis, respectively. Other arthritis were 9 (9,4 %). The mean of beginning age of juvenile rheumatoid arthritis was 5,6±3,9 years and mean age at diagnosis was 7,05 ±4,03 years. Mean following period was 5,1±3,2 years. Anti nuklear antibodies was positive in 12 (12,4 %) of patients. The highest value of anti nuclear antibodies was seen in oligoarticular juvenile rheumatoid arthritis. 3 (14,5 %) of patients had positive human leukocyte antigen-B27. 13 (13,4 %), 56 (57,7 %) and 28 (28,9 %) of patients were at remission, partial remission and active disease, respectively. According to childhood health assesment questionaire- disability index, 53,1 % of patients had no disability. 17,7%, 21,9% and 7,3% of patiens had mild, moderate and severe daily functional activities, respectively.Conclusion: Similar and different results other countries from were clinically obtained while comparing with our Juvenile rheumatoid arthritis patients located in Cukurova region and both other societies and regions of Turkey.Low uveitis numbers and anti nuclear antibodies positivity were reported with different distribution for subtypes and through duration of the disease in our study. An accurate correlation was found between patients with high disease activity score at diagnosis and activation of the disease. Prognosis was good for oligoarticular juvenile rheumatoid arthritis and enthesitis-related arthritis. Our study also showed that genetical and environmental factors may have an important role during the course of juvenile rheumatoid arthritis.