Lomber dar kanal ve lomber disk hastalarının oswestry fonksiyonel ağrı değerlendirilmesi skalası ile klinik sonuçları
Clinical results of patients by oswestry pain scale who had spinal stenosis and lumbar disc dissease
  1. Tez No: 271931
  2. Yazar: MEHMET BAŞOĞUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAĞAN KAMAŞAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Oswestry Ağrı Skalası, flaviotomi ile mikroşirürjik diskektomi, lomber spinal stenoz, Oswestry Pain Scala, flaviotomy and microsurgery discectomy, lumbar spinal stenosis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Beyin ve sinir cerrahlarının en çok karşılaştıkları hastalık olan lomber disk hernileri, iş gücü ve maddi kayıplara neden olan hastalıkların başında gelir . Lomber disk hernisi en sık genç ve orta yaş hastalarda görülür. Olguların % 70' i 30?50 yaş arasında iken, % 10'u 60 yaşını geçmiştir. Ağrı ve diğer bulgular duyarlı yapıların irritasyonuna bağlı olarak ortaya çıkar. Bel ağrısının kökeni anulus fibrozusun posterior kısmı, posterior longitudinal ligaman (PLL), faset eklem kapsülü ve periosttur. Herniasyonla anulus fibrosus rüptüre olur ve PLL gerilir. Lomber disk herniasyonu ile bel ağrısının ortaya çıkmasının nedeni PLL ve anulus fibrozusun etkilenmesidir (40).Hastaların % 15'i her türlü tedaviye rağmen operasyona gider. Son bir yıl içinde Kliniğimizde flaviotomi ile mikroşirürjik diskektomi yöntemiyle ameliyat edilen 286 hasta incelendi. Hastalara preoperatif ve postoperatif 3. ay Oswestry Ağrı Skalası formu uygulandı. Operasyon sonrası ileri düzeyde anlamlı iyileşmeye rastlandı. Ayrıca olguların preoperatif ve postoperatif Oswestry değerlerindeki iyileşme de ileri düzeyde anlamlı bulundu.Lomber spinal stenoz, ileri yaşlarda bel ve alt ekstremite ağrılarının sık görülen bir nedenidir. Spinal stenozlu hastalar yaşlı ve uzun süredir bel ağrısı olan kişilerdir. Spinal kanal ve sinir kökü kanalı çevresinde kemik ve bağ dokularındaki değişiklikler, disk dejenerasyonu, ligaman ve faset hipertrofisi, osteofit oluşumları sonucu hastalarda lomber spinal dar kanalın belirti ve bulguları ortaya çıkar. En sık bel ağrısı, bacak ağrısı, nörojenik kladikasyon ve sfinkter kusuru yakınmaları ile başvuran hastalarda yaşam kalitesi düşer. Konservatif tedavinin yarar sağlamadığı olgularda, sinir kökleri basısının cerrahi olarak dekompresyonu gereklidir. Spinal stenoz olgularında klasik yöntem olan total laminektomi ameliyatları sonrasında hastalarda instabilite bulguları ortaya çıkması ve bu ameliyatlar sonrası yaşlı hastalarda bazı komplikasyonların artması, cerrahları minimal invaziv cerrahi yöntemlere yöneltmiştir. Kliniğimizde uygulanmakta olan tek taraftan yaklaşımla bilateral mikrodekompresyon yöntemi, stabiliteyi bozmadan, düşük komplikasyon oranına sahip ve hastalarda erken mobilizasyonu sağlayan bir yöntemdir. Bu çalışmada 49 olgu prospektif olarak incelendi. Hastalara preoperatif ve postoperatif Oswestry Ağrı Skalası formu uygulandı. Operasyon sonrası ileri düzeyde anlamlı iyileşmeye rastlandı. Ayrıca olguların preoperatif ve postoperatif 3. ay Oswestry değerlerindeki iyileşme de ileri düzeyde anlamlı bulundu.
Özet (Çeviri)
Lumbar disc herniation which neurosurgeons mostly meet in comes on front lines of ilnesses that cause labor and financial loss. Lomber disk herniation is seen with patients who are young or middle ages 70 percent of cases is up 30-50 ages and 30 percent of them is counting after 60s ages. Pain and other symptoms occurs depending on irritation of sensitive structures. The origin of lumbago is posterior part of annulus fibrosus, posterior longitudinal ligaman (PLL), faset arthrosis capsule and periost. Annulus fibrosus ruptures with herniation and PLL stretches. The reason that occurs lumbago with lomber disk herniation is effects on PLL and annulus fibrosus (40).15 percent of patients has surgery in spite of all treatments. 286 patient operated with flaviotomy and microsurgery method in last year were observed. Oswestry Pain Scala was applied to patients preoperative and in third month of postoperative period. Significant healing was sighted postoperative. Furthermore, healing in patients? preoperative and postoperative Oswestry Scalas were observed as significant improvement.Lumbar spinal stenosis is frequently reason of lumbar and lower extremity pains in older ages. Patients with spinal stenosis are people who are old and have lumbago for a long time. Lomber spinal stenosis? symptoms and signs on patients appear on conclusion of changements in spinal canal, radicle canal, bone and connective tissue around radicle canal, degeneration of disc, ligaman, faset hypertrophy and osteofit forms. Life quality of patients applied with lumbago, lower extremity pain, neurogenic cladication and sphincter most commonly decreases. On cases which conservative treatment doesn?t utilize, surgery decompration of radicle press is obligated. Appearance instability signs on patients after total laminectomy operation a classic method on spinal stenosis and after these operations increase of some complications on these old patients, orientate surgeons apply minimal invasive surgery technique. Bilateral microdecompration with one sided approach that practiced in our clinic is a method which has little complication, obtains early mobilization of patients and doesn?t damage stability. At this study 49 case were observed prospectively. Oswestry Pain Scala was applied to patients preoperative and in third month of postoperative period. Significant healing was sighted postoperative. Besides, healing in patients? preoperative and postoperative Oswestry Scalas were observed as significant improvement.