Varus gonartrozlu dizlerde medial açık kama osteotomisi sonuçlarımızın klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi
Evaluation of medial opening wedge osteotomy results at varus knee gonarthrosis clinically and radiologically
  1. Tez No: 271930
  2. Yazar: FERİT YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR NECMİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek tibial osteotomi, medial açık kama osteotomisi, radyolojik değerlendirme, klinik değerlendirme, High tibial osteotomy, medial open wedge osteotomy, radiologic evaluation, clinical evaluation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Kliniğimizde diz medial kompartman osteoartriti nedeni ile medial açık kama osteotomisi uygulanmış olan hastaların, erken ve uzun dönem sonuçları ve bu sonuçların, patellar tendon uzunluğu ve açısal değişimlerle (femorotibial açı, tibial slope vb.) ilişkisini radyolojik ve klinik sonuçlar yönünden değerlendirmek istedik.Hastalar ve Yöntem: MAKO uygulanan 32 hastanın 25'i çalışmaya alındı. Çalışmaya dahil edilen 25 hastanın 26 dizi değerlendirildi. Hastaların tümü kadın ve yaş dağılımı en küçük 46 ve en büyük 66 olmak üzere ortalama 57,04 yıl idi. 25 hastanın takip süreleri göz önüne alınacak şekilde minimum takip süresi 8 ay ve maksimum 69 olmak üzere ortalama 25,4 ay idi. Radyolojik olarak femorotibial açı, femoral kondil - tibial plato açısı, femoral kondil - femoral şaft açısı, tibial plato - tibial şaft açısı, tibial eğim açısı ve patellar indeks oranları (Insall - Salvati, Blackburne - Peel, Caton indeks) preoperatif, postoperatif( 3.ay) ve son takip grafilerinde ölçüldü. Osteoartritin derecesi artroskopik olarak Outerbridge yöntemi, radyolojik olarak da Ahlback yöntemi ile değerlendirildi. Klinik değerlendirmede HSS (Hospital for Special Surgery), WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Index of Osteoarthritis) ve VAS (Visual Analogue Scale) skorlama sistemleri kullanılarak yapıldı.Bulgular: MAKO yapılan hastalarda femorotibial açıdaki değişimin anlamlı olduğunu ve bunun klinik skorları olumlu yönde etkilediğini gördük. Zaman içinde femorotibial açıda korreksiyon kaybı olduğunu ve bununda HSS skorunu olumsuz yönde etkilediğini tespit ettik. Hastalarda postoperatif patellar indeks oranlarında belirgin derecede azalma ve tibial eğimde anlamlı artış mevcut idi. Fakat bu değişimlerin HSS skorları üzerine etkisinin olmadığını tespit ettik. Yaşın ve preoperatif osteoartrit derecesinin hastalarımızın skorlarını etkilemediğini gördük. Hastalarımız'daki HSS, WOMAC ve VAS skorlarındaki artışlar anlamlıydı.Sonuç: Medial açık kama osteotomi tekniğinin, varus gonartrozu olan osteotomi kriterlerine uyan hastalarda tercih edilebilecek bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aims were to evaluate short and long term results of osteotomy, and how patellar tendon length and angle alternations ( femorotibial angle, tibial slope angle like..) effects results clinically and radiologically for the patients who were treated for medial compartment osteoarthritis by medial opening wedge osteotomy(MOWO) in our clinic.Patients and methods: We treated 32 patients with high tibial osteotomy and 25 of them included our study. 26 knees of 25 patients investigated in this study. All patients are women and their average age were 57,04 years ( min. 46- max. 69). Average follow up period of 25 patients were 25,4 months (min. 8- max. 69 months). Radiologically femorotibial angle, femoral condyle - femoral shaft angle, femoral condyle - tibial plateau angle, tibial plateau ? tibial shaft angle, tibial slope angle and patellar index ratios (Insall - Salvati, Blackburne - Peel, Caton index) were measured on preoperative, postoperative(3.month) and last follow up radiographs. Arthrosis were evaluated arthroscopically and radiologically according to Outerbridge classification and Ahlback classification. HSS, WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Index of Osteoarthritis) and VAS (Visual Analogue Scale) scoring systems were used for the clinical evaluation.Results: Changes of femorotibial angle at the MOWO done patients were statistically significant and this changes effects clinical scores positively. As time goes by correction loss occured at the femorotibial angle and this loss effects HSS scores negatively. Postoperatively, patellar index ratios were decreased and tibial slope angle were increased significantly. However, these changes were not effects HSS scores statistically. Preoperative osteoarthritis severity and age were not effects our patients clinical scores. HSS, WOMAC and VAS scores increased significantly in our patients.Conclusion: We believe that medial opening wedge osteotomy technique is preferrable for the patients who are suitable for osteotomy criterias and have varus gonarthrosis.