Deneysel rat femur kaynamama modelinde lokal uygulanan simvastatinin etkileri
The effects of lokally applied simvastatin on the experimental rat femur non-union model
  1. Tez No: 271947
  2. Yazar: ATİLLA KOÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİTHAT ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: femur, kaynamama, rat, simvastatin, femur, non-union, rat, simvastatin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, rat femurunda deneysel olarak oluşturulan kaynamama üzerine lokal olarak uygulanan simvastatinin etkilerini değerlendirmektir.Materyal ve metod: Otuziki adet erkek Wistar-albino türü rat bu çalışmaya dahil edildi. Ratlar eşit olarak 4 gruba ayrıldı: Grup K4, Grup K8 (kontrol grupları), Grup S4 ve Grup S8 (çalışma grupları). Anestezi uygulandıktan sonra ratların sağ femurları osteotomize edildi. Osteotomi hattı elektronik kumpas yardımıyla 1,8 mm gap kalacak şekilde intramedüller Kirschner (Kr) teli ve staple çivisi ile tespit edildi. On haftalık bekleme süresi sonunda, tüm deneklerdeki kaynamama radyolojik olarak doğrulandı. Kontrol grubuna 1 mL/gün serum fizyolojik (SF), çalışma grubuna ise 10 mg/kg/gün simvastatin kaynamama sahasına lokal olarak bir hafta süreyle uygulandı. K4 ve S4 grupları tedavi bitiminden 4 hafta sonra sakrifiye edildi. K8 ve S8 grupları tedavi bitiminden 8 hafta sonra sakrifiye edildi. Sakrifikasyon öncesi biyokimyasal çalışmalar için intrakardiak kan örnekleri alındı ve radyografileri çekildi. Sakrifikasyon sonrası histopatolojik değerlendirme için ratların sağ femurları ayrıldı.Bulgular: İyileşme radyolojik olarak değerlendirildiğinde, kontrol ve çalışma grubu arasında anlamlı fark olduğu görüldü. Simvastatinin sistemik etkinliği serum total kolesterol seviyesi ölçülerek gösterildi. Kemik spesifik alkalen fosfataz (BAP) ve osteokalsin değerleri, çalışma grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Histopatolojik değerlendirmede, çalışma grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede iyileşme görüldü.Sonuç: Bu bulgulara göre, rat femur kaynamama modelinde, lokal olarak uygulanan simvastatinin, biyokimyasal, radyolojik ve histopatolojik olarak iyileşme üzerine olumlu etki gösterdiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to assess the effects of locally applied simvastatin on non-union that was performed experimentally on rat femur.Materials and Methods: Thirtytwo male Wistar-Albino rats were included in this study. Rats were randomly divided into four equal groups as follows: Group K4, Group K8 (control groups), Group S4 and Group S8 (study groups). Right femurs of rats were osteotomized after anaesthesia was given. Osteotomized femurs of rats were fixed by Kirschner (Kr) wires and staple nail after 1,8 mm gap was performed for each rat by checking with electronical compass. At the end of 10th week, non-union of each femur was confirmed radiographically. One mL/day of physiological serum was locally applied to the non-union area of control groups and 10 mg/kg/day of simvastatin was locally applied to the non-union area of study groups for a week. K4 and S4 groups were sacrified four week after the end of the local treatment. K8 and S8 groups were sacrified eight week after the end of the local treatment. Before the sacrification, intracardiac blood samples were taken for biochemical analysis, and radiography were taken. After the sacrification, right femurs of rats were taken for histopahological evaluation.Results: There were significant differences between the control and study groups when evaluated radiologically. Systemic efficiency of simvastatin was shown by measuring serum total cholesterol levels. Significantly higher level of bone specific alkaline phosphathase (BAP) and osteocalcine values were found in study groups than those of controls. There was significant healing in study groups when compared with the controls histopathologically.Conclusion: These results show that local application of simvastatin produces beneficial effects biochemical, radiological and histopathologically on rat femur non-union model.