Antianjinal olarak kullanılan dihidropiridin türevi kalsiyum kanal blokerlerinin dana koroner arterindeki vazodilatör etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of vasodilator effects of dihydropyridine type antianginal calcium channel blockers in bovine coronary artery
- Tez No: 271993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BASRİ ULUSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kardiyoloji, Pharmacy and Pharmacology, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner Damarlar, Kalsiyum Kanal Blokerleri, Anjina, Koroner Vazospazm, Coronary Vessels, Calcium Channel Blockers, Angina Pectoris, Coronary Vasospasm
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Kalsiyum kanal blokerleri, anjina pektoris tedavisinde oldukça sık kullanılan ilaçlardır. Verapamil, diltiazem ve dihidropiridin grubu kalsiyum kanal blokerleri anjina pektorisli hastalarda kullanılır. Bu ilaçlar esas olarak üç mekanizmayla antianjinal etki gösterir: Negatif inotropik etki, myokardın oksijen tüketiminin azaltılması ve koroner arterlerin dilate edilmesi. Dihidropiridin türevlerinin damarları gevşetici etkisi güçlüdür. Koroner vazospazm durumlarında özellikle değerlidirler. Anjina endikasyonu almış dihidropirin türevi kalsiyum kanal blokerleri; amlodipin, benidipin, felodipin, nifedipin, nikardipin ve nisoldipindir. Literatürde, vazodilatör etki bakımından bu ilaçların hepsini birden karşılaştıran çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma, söz konusu ilaçlardan hangilerinin koroner vazospazmda daha etkili olabileceğini araştırmak amacıyla yapılmıştır.Gereç ve yöntem: Deneyler dana koroner arterinden elde edilen halkalarda, izole organ banyolarında, uygun deneysel koşullar altında gerçekleştirildi. Üç-dört mm uzunluğunda ve 3-4 mm genişliğinde hazırlanan koroner arter halkaları önce yüksek potasyum içeren solüsyon ile kasıldı. Kasılma cevabı kararlı duruma ulaştıktan sonra halkalara kümülatif olarak kalsiyum kanal blokerleri (10-9 -10-4 M) uygulandı. Kalsiyum kanal blokerlerinden her birisi ayrı bir halkaya uygulandı. Halkaların verdiği gevşeme cevapları birbirleri ile karşılaştırıldı.Bulgular: Kalsiyum kanal blokerlerinin oluşturdukları maksimum gevşeme cevapları arasında ve ilaçların pIC50 (maksimum gevşemenin yarısını oluşturan ilaç konsantrasyonunun negatif logaritması) değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Diğer yandan cevaplarda, dokulardan kaynaklanan istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edildi.Sonuç: Araştırılan kalsiyum kanal blokerlerinin dana koroner arterini gevşetici etkilerinde önemli bir fark bulunmamıştır. Cevaplardaki dokulardan kaynaklanan farklılıklar bu ilaçların etkisinde farmakodinamik olarak bireysel değişikliklerin olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Calcium channel blockers are extensively used in angina pectoris. Verapamil, diltiazem and dihydropyridine type calcium channel blockers are used in patients with angina pectoris. There are three mechanisms in the antianginal effect of these drugs: Negative inotropic effect, decrease in myocardial oxygene consumption and dilation in coronary artery. Dihydropyridines have greater vasodilator potency. These drugs are especially important in coronary vasospastic conditions. Dihydropyridines indicated in angina pectoris are amlodipine, benidipine, felodipine, nifedipine, nicardipine and nisoldipine. There is no study investigating vasodilator effect of all these drugs in the literature. The present study was made to find out which drugs are more effective in coronary vasospasm.Materials and Methods: Experiments were made in bovine coronary artery rings in organ baths under suitable experimental conditions. First, coronary artery rings were contracted with high potassium solution. After contraction has reached a steady state, calcium channel blockers (10-9 -10-4M) were applied to the rings cumulatively. Each calcium channel blocker was applied to a different ring. The responses of the rings were compared between each other.Results: There is no statistically important difference between maximum dilation of the coronary artery rings by calcium channel blockers and also there is no statistically important difference between pIC50 (the negative logarithm of drug concentration causing half of the maximum relaxation) values. On the other hand, there are statistically significant differences in the responses originating from tissue factors.Conclusion: In present study, there is no significant difference between the vasodilating effect of the calcium channel blockers in bovine coronary artery. As there are differences in the response of the arterial rings originating from tissue factors, there may be pharmacodynamic variabilities in the effect of these blockers.