Karaciğer parankim kanaması oluşturulan ratlarda hemostatik ajan etkinliğinin değerlendirilmesi
The evaluation of effectiveness of the hemostatic agents on the rats with experimentally constituted liver parenchymal bleeding
- Tez No: 271992
- Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Ankaferd, Ca Alginat, karaciğer rezeksiyonu, kanama, oksidize rejenere selüloz, Ankaferd, bleeding, Ca Alginat, liver resection, regenerated oxidized cellulose
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: Karaciğer (KC) parankim kanaması gerek travma sonrası, gerekse elektif KC cerrahisi sonrası oldukça ciddi bir sorundur. KC travmalarında acil cerrahi girişimin asıl amacı kanamayı durdurmaktır. Kanamayı durdurmak üzere kullanılan yöntemlerden birisi de topikal hemostatik ajanların kullanılmasıdır. Bu çalışmada deneysel KC parankim kanamasının durdurulmasında yeni bir hemostatik ajan olan Ankaferd Blood Stopper® (ABS)'yi Ca Alginat (CA) ve Oksidize Rejenere Selüloz (ORS) ile kıyaslamak istedik.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada toplam 40 adet (ortalama ağırlık 329±29 gr ortalama yaş; 6 ay) Wistar Albino cinsi erkek rat üzerinde yürütüldü. Ameliyat öncesi ve sonrası tüm ratların hematokrit (Htc) değerlerine bakıldı. Ratlar dört eşit gruba ayrıldıktan sonra her birine standart anatomik olmayan KC rezeksiyon modeli uygulandı. Rezeksiyon modeli üzerine % 0,9 NaCl solüsyonu, 1mL ABS, emdirilmiş gazlı bezlerle ve CA, ORS örtüsü üç dk süreyle kanamayı durduracak şekilde orta basınçta kompresyon uygulandı. KC altına huni şeklinde naylon poşet serildi ve oluşan kanamanın toplanması sağlandı. Cerrahi girişimden 5 gün sonra genel anestezi altında histopatolojik değerlendirme için müdahale alanından örnekleme yapıldı.Bulgular: Bu çalışmada Kontrol, CA, ORS ve ABS kullanılan gruplar peroperatif kanamamiktarına göre karşılaştırıldı. En az kanama miktarı ABS kullanılan grupta tespit edildi. Htc değerleri arasındaki farka bakıldığında ABS kullanılan grup ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi. Histopatolojik değerlendirmede; ABS kullanılan grupta kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi. CA ve ORS `nin inflamasyon ile nekroza neden olduğu istatistiksel olarak anlamlı tespit edildi.Sonuç: ABS'nin KC cerrahisinde ve kısmi rezeksiyonlarında kanama hacmini azaltabileceği sonucuna varıldı. CA'ın hemostatik etkisinin sınırlı olduğu ve KC parankimine hasar verdiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Liver parenchymal bleeding is a serious surgical problem after traumas as well as elective liver surgery. The main goal of urgent surgical approach is to stop bleeding as soon as possible. Topical application of hemostatic agents is a reasinoble method to stop bleeding. In this study, the hemostatik agents ABS, CA and ORS were compared on an experimental liver parenchymal bleeding model.Materials and Methods: This experimental study involved 40 male Wistar- Albino rats weighing 329±29 g. The Htc level of each rat were measured pre and post operatively. After randomly separating the rats into 4 groups a standardized non anatomical liver resection model was performed on each rat. On the resection side % 0,9 NaCl, ABS, CA and ORS imbued gauzez were applied for 3 minutes time in order to stop bleeding with a medium compression. Nylon funnels were located under the liver resection sides for collecting the blood. Five days after the surgical procedure, samples were taken for histopathological evaluation from the resection sides.Findings: In this study ABS, ORS and Ca groups were compared and the least bleeding amount was captured in the ABS group. In terms of Htc values there was a statistically significant difference between the control and ABS groups. Histopathological evaluation showed no significant difference between ABS and control groups while the ORS and CA groups induced tissue necrosis via inflammation significantly.Results: It is concluded that ABS reduces the volume of bleeding in liver surgery and partial liver resection. Hemostatic effect of CA is found to be limited and may give damage to liver paranchyma.