Plasenta dokusunda nikel düzeyinin belirlenmesi
Determination of nickel levels of placental tissue
- Tez No: 272030
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN KAPLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Adli Tıp, Biyokimya, Kimya, Forensic Medicine, Biochemistry, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: AAS, Nikel, Plasenta, AAS, Nickel, Placenta
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 69
Özet
Plasenta Dokusunda Nikel Düzeyinin BelirlenmesiYapmış olduğumuz bu çalışmanın amacı Atomik Absorpsiyon Spektroskopi (AAS) Cihazı ile Plasenta dokularında nikel metalinin seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Dünya genelinde plasentada Nikel düzeyini belirleyen çalışmalar yapılmıştır. Ancak Türkiye'de yaşayan bireylerin kronik nikel maruziyeti açısından risk altında olup olmadıklarına dair bir çalışma yapılmamıştır.Bu çalışmanın amacı bilinen bir nikel maruziyeti olmayan bireylerden toplanan plasenta örnekleri ile gebelik süresi, gebenin yaşı, gebenin sigara ve vitamin kullanma alışkanlığı ve gebenin su ürünleri tüketimi sıklığına bağlı olarak plasentadaki nikel düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu çalışma dahilinde, Ankara Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalına başvuran bireylerden plasenta toplanmıştır. Bu bireyler Ankara çevresinde yaşayan ve 18-41 yaş aralığına sahip bireylerdir. Ortalama 100 gebeden doğumdan sonra 2 saat içinde plasenta doku örnekleri alındı. Alınan örnekler analiz anına dek -20°C de saklandı. Plasenta-Nikel seviyelerini belirlemek amacıyla Varian AA240Z Zeeman atomik absorpsiyon spektroskopi cihazı kullanıldı.Plasenta örnekleri, gebelik süresi, gebelik yaşı, gebenin sigara alışkanlığı, gebenin su ürünleri tüketimi ve gebenin vitamin kullanımına bağlı olarak plasentadaki nikel değerleri için sınıflandırma yapılmıştır. Bu sınıflandırmalardan gebelik yaşı, gebelik süresi ve su ürünleri tüketimine bağlı olarak plasentadaki nikel düzeyinin arttığı istatistiksel olarak anlamlı bir artış ile gözlenirken, sigara ve vitamin kullanma alışkanlığı olan gebelerde ise plasentadaki nikel düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenmiştir.Sonuç olarak plasenta nikel düzeyinde gebelik süresi, gebelik yaşı, su ürünleri tüketimimin belirgin bir etkisi olabilir. Ancak gebelik süresince sigara kullanımının ve genel olarak vitamin kullanımının plasenta nikel düzeyi üzerinde bir değişikliğe sebep olmayabilir.
Özet (Çeviri)
Determination of Nickel Levels in placental tissueThe aim of this work we have done Atomic Absorption Spectroscopy (AAS) with the device in placental tissues was to determine the level of nickel metal. Nickel levels in the placenta that determine in the world have been studied. However, individuals living in Turkey in terms of chronic exposure to nickel about whether the risk has been done.This study was a well-known nickel-exposed individuals without collected from the placenta, with examples of gestation day, pregnant women's age, pregnant women smoking and vitamin use patterns and women's seafood consumption, the frequency depending on the placenta, the nickel level is to determine.Within this study, placentas were collected from individuals who applied to Ankara University Department of Obstetrics and Gynecology. These individuals living in the vicinity of Ankara and individuals have 18-41 age range. Average of 100 pregnant women in the placenta after birth, tissue samples were taken two hours. Samples were stored at -20 ° C until analysis time. In order to determine the level of the placenta-nickel AA240Z Varian Zeeman atomic absorption spectroscopy was used.Examples of the placenta, pregnancy date, gestational age, smoking habits of pregnant women, pregnant women of seafood consumption, and vitamin use depending on the values for nickel in the placenta was classified. This classification of the gestational age, gestational day and seafood consumption, depending on the placenta, the nickel levels increased significantly with an increase observed, smoking and vitamin use habits in pregnant women with the placenta in the nickel levels in a statistically significant increase was observed.As a result, levels of nickel in the placenta, gestation date, gestational age, can have a significant impact on my consumption of aquatic products. However, during pregnancy, smoking and in general vitamin use, the placenta may be due to a change on the level of nickel.